Kiss-Simon Judit könyvtáros írása


Vámos Miklós Magyarország egyik legsikeresebb könyvszerzője, az Anya csak egy van című nagyszerű regénye után egy kivételes művet alkotott. Az újabb könyvben a  közép-európai és a magyar történelem dimenziójában fest tablóképet egy zsidó családról, már-már a klasszikus családregények  stílusában. Bizarr kalandok és romantikus szerelmek fonódnak az egymást követő generációk sorsa köré szerkesztett fejezetekben.

Az író háromszáz évet mutat be. A mozaikos történet első epizódja 1705-ben, a Rákóczi szabadságharc korában, a kuruc-labanc összecsapások zavaros közegében veszi kezdetét, az utolsó pedig az 1999. évi napfogyatkozással zárul le, az ezredvég különös, kozmikus hangulatában.

A regényben az író a családi történésekre, a családi eseményekre fókuszálva meséli el a Stern, később Csillag família nemzedékeinek életét.

Vámos látszólag elvész a családi élet apró-cseprő dolgaiban, szinte kirekeszti a külvilág történéseit, pontosabban a nagypolitika történéseit, mert a magánéleti viszonyokat helyezi előtérbe, azokat ábrázolja. És mégis: a politika, a történelem rendre beavatkozik a család életébe zaklatón, életveszélyesen.

Az író végsősoron belső látású korrajzot ábrázol, azt szemlélteti, hogy miként élte meg egy magyarországi zsidócsalád több generációja az elmúlt három évszázadot.

Vámos a mű megírása után könyvajánlójában bevallja, hogy egy olyan regényt akart írni, mely után akár hosszabb időre is leteheti a tollat. Az olvasók örömére a szerző – az Apák könyve születése óta is – több kiváló regénnyel örvendeztette meg olvasóit.


A könyvtár ugyan jelenleg zárva tart, viszont mától elindult a teraszos kölcsönzés. A részletes szabályok és a szűkített nyitvatartás megtalálható a Könyvtár weboldalán ITT


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás