Pap Anita könyvtáros írása


Az írónőről: Született: 1974. (életkor 47 év), Västerås, Svédország. Első nagysikerű regénye: Az elveszett nevek füzete után egy gyönyörű, megrendítő történetet írt: A kérdőjel egy fél szív címmel. A könyv kiadási jogát 32 ország vásárolta meg.

„ Aina felállt, és felvett egy könyvet a konyhapultról. – Végre megtaláltam, amit kerestem, azt mindenképpen el kell olvasnod- mondta elégedetten, és odanyújtotta Elinnek. – Nagyon vigyázz rá! Édesanyámtól kaptam, amikor annyi idős lehettem, mint te most.”

A könyv címe nem átlagos, elsőre nem is sejteti, hogy miről fog szólni a kötet. Később derül csak ki az olvasó számára mit is jelent. A főszereplő Elin lánya a 17 éves Alice teszi föl neki a kérdést anyjának egy beszélgetésük alkalmával, amikor is szembesül azzal, hogy édesanyja múltját egyáltalán nem ismeri, mert Elin soha nem mesélt a gyerekkoráról sem neki, sem másnak. : „- Te valójában egy nagy kérdőjel vagy. Számunkra és magad számára is. És a kérdőjel mindig csak egy fél szív, gondoltál már erre valaha is? Nem lehet szeretni valakit, akinek a szíve tele van titkokkal. Egyszerűen nem lehet.”

A téma nem éppen vidám, de olvasmányos. Tele van titkokkal, félreértésekkel, igazi érzelmi hullámvasút. Az írónő szelíd stílusa átlengi az egész regényt. Egy percre sem hagy unatkozni, végig fenntartotta az érdeklődésemet ez a csodálatosan megírt, megható történet. Az írónő stílusa teljesen magával ragad. Egy szép elbeszélés arról, hogy nem szabad titkokat magunkba temetnünk, igenis fontos, hogy a szeretteinkkel megosszuk, kibeszéljük magunkból a legbensőbb gondolatainkat is. Szembe kell néznünk velük, még ha fájdalommal is jár.

Két idősíkon játszódik a cselekmény. A múltban 1979-ben Svédországban- Gotland szigeten és a jelenben 2017-ben New Yorkban. Főszereplőnk Elin gyerekkoráról és felnőtt létéről szól. Elin (2017) anya és feleség, neves fotóművészként dolgozik New Yorkban. Levelet kap gyerekkori legjobb barátjától Fredrik Grindétől, aki meghatározó szerepet játszott Elin sanyarú, hányatott gyerekkorában. Elin teljesen a levél hatása alá kerül és a tökéletesnek látszó, gondosan felépített élete felborulni látszik. A legfontosabb dolgot az életében a munkáját is hanyagolja, nem tud rá koncentrálni. A munkamániás Elinnek a férjével, Sammel széthullani látszik a házassága. A lánya Alice pedig, aki távol él tőle egy bentlakásos iskolában, próbálja megérteni anyját. Nem teljesen világos, hogy Alice és Elin milyen anya-lánya kapcsolatot ápol, hiszen Alice-t 17 évesen ismerhetjük meg.

A Fredriktől kapott üzenet hatására Elin teljesen megtébolyul. A férj szünetet kér a kapcsolatukban. Sam nem érti, mi történik a feleségével. Mielőtt elmegy, egy üres jegyzetfüzetet hagy hátra, remélve, hogy a nő elgondolkodik és összeveti mi fontos számára és rátalál valódi önmagára. Ennek hatására egy hatalmas titok kerül előtérbe. Elin vergődik az emlékei és a titkai hálójában. Gyerekkora eseményei és emlékei arra késztették, hogy egykor teljesen új életet kezdjen és még származását is titokban tartsa Sam és Alice előtt. A gyerekkori Elinről többet megtudunk, mint a felnőtt, érzelemmentesnek tűnő Elinről, hiszen egész életének kiinduló pontja a Gotland szigetén történt szörnyűségek. Elin anyja, Marianne egy szélsőséges érzelmekkel megáldott, mondhatni rettenetes anya, aki gyerekeit elhanyagolta. Nagyon rossz érzést keltett a személye, szinte összeszorult a gyomrom a viselkedése miatt. Marianne egy szociopata, antiszociális személyiségzavaros egyén, folyamatosan terrorizálja, félelemben tartja a környezetét, miközben mesterien manipulál. Elin apja, Lasse a háttérbe szorul, csupán a múltban találkozunk vele. Lasse egy alkoholista apa, aki olyasmit tett, ami miatt börtönbe kerül. Elin mégis hozzá húz jobban érzelmileg, nem pedig az anyjához. Elin az apjának soha el nem küldött leveleket ír, abba kapaszkodik. A múltból még ismerhetjük Eriket és Edvint, akik Elin öccsei, Ainát és Gerdet, akik falubéli jó barátok és Micket, aki Fredrik édesapja és Marianne szeretője is egyben. Ainának nem jut nagy szerep, mégis meghatározó a család életében. Erik és Edvin a háttérben vannak, később derül csak ki, hogy milyen szerencse, hogy nem fűz az olvasó különösebb érzelmeket a gyerekekhez. Micke érdekes személyiség, először kedvesnek tűnik, aztán csalódni fogunk benne.

A történet bebizonyítja, hogy az elhallgatott titkok egy családi életben megnehezítik a kiegyensúlyozott létezést. Végül Alice segít az anyjának feldolgozni a múltban elszenvedett traumákat, megtenni az első lépéseket, annak érdekében, hogy teljes családi életet élhessenek gondok és rossz emlékek nélkül. A megbocsátás, az őszinteség, az elfogadás és a félelmekkel való szembenézés egy nagy lépés az önismeretünk útján.

Szeretettel ajánlom ezt az érzelemmel teli történetet, igazán tanulságos olvasmány.

„Egy otthon könyvek nélkül olyan, mint egy test lélek nélkül.”


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás