Szabó Lászlóné Krisztina könyvtáros írása


Kovács Dóra az album szerzője idegenvezetőként dolgozik Budapesten. Városismereti túrákat szervez, melyek keretében bemutatja a magyar arisztokrácia életének érdekességeit, ünnepeit olyan részletességgel, mellyel a regényekben és az ismeretterjesztő művekben nem találkozhatunk. Városnéző sétáit több hónapos előkészítés, forráskutatás előzi meg.

A séták egy lenyűgözően izgalmas kor; a reformkortól a II. világháborúig tartó időszak mindennapjait és ünnepeit idézik meg.  Az idegenvezető a látnivalókat mindig egy érdekes téma köré csoportosítja, és a klasszikus városnézésektől eltérően, történelmi, társadalomtörténeti és kultúrtörténeti szempontból próbálja bemutatni.

A szerzőben a séták során merült fel az a gondolat, hogy az elhangzottakat kötetbe rendezve kiadja. Ennek eredményeképp jött létre ez a gyönyörű album, melynek témáját az ünnepi készülődésbe merült város, a királyi és főúri karácsonyi ünnepek és bálok különösen részletes bemutatása adja: Hogyan terjedt el a Magyarországon a karácsonyfa állítás szokása? A főúri családok hogyan ünnepeltek Budapesten az elmúlt két évszázadban? Hogyan ünnepelte a karácsonyt Erzsébet királyné és családja Gödöllőn, a Budavári palotában és Bécsben? Hogyan zajlott az utolsó királykoronázás? …Az író ismereteit korabeli forrásokból szerzi, ezért a mű olvasásakor olyan érzése van az embernek, mintha megfigyelőként részese lenne az eseményeknek.

Leírásainak legfontosabb forrása a „Vasárnapi Újság”, mely 1854 és 1921 között jelent meg, de a könyv megírásában segítséget nyújtott még a Magyarországon megjelent memoárirodalom, visszaemlékezések, és korabeli naplók is.

Az album történetei főként a régi pesti belváros és a budai várnegyed épületeihez kötődnek, de ezt a szerző egy alcsúti és egy gödöllői fejezettel is kiegészítette.

A könyv mindenkinek ajánlható, aki szereti megismerni a magyar történelem érdekes, apró részleteit is.


Fülszöveg:

           „A Habsburg-család és az arisztokrácia 19. századi ünnepeiről mesélnek a budapesti utcák.
Gondolta volna, hogy Erzsébet királyné családjával két karácsonyt is Budán töltött? Hogy 1892-ben zenélő szobaárnyékszéket ajándékozott kedves felolvasó hölgyének? Hogy Ferenc József Deák Ferenc portréjával a lábánál aludt a budai királyi palotában? Tudta, hogy az uralkodó nem volt a modern újítások híve, ezért a budai magánszobáiban még 1911-ben is olajlámpák világítottak?

A könyvet olvasva bepillanthatunk a Nyugati és a Keleti pályaudvar Királyi várójába, elkísérhetjük az Operaház előadására Ferenc Józsefet, Rudolf trónörököst és feleségét, meglátogathatjuk Liszt Ferencet Sugárúti lakásán. Beugorhatunk majd egy forró szívmelegítőre a régi Városház tér karácsonyi „pitli” kocsmájába, miután megnéztük a vásáros kofák standjait. Kuglernél bonbont vásárolunk, a vári Ruszwurm cukrászdában pedig karácsonyi mákos patkót. Betekinthetünk gróf Andrássy Gyula családjához a hófedte Szent György téren a Sándor-palotába, együtt örülhetünk a gyerekekkel a Vigadóban az Ezer karácsonyfa ünnepén, de az utolsó magyar királykoronázás előtti karácsonyi forgatagot is átélhetjük.

Ezt az izgalmas albumot kezünkben tartva képzeletben vagy akár ténylegesen a fővárosi utcákat járva két tematikus városnézésen vehetünk részt. A kötet gyönyörűen illusztrált lapjain keresztül betekintést nyerhetünk, hogy milyenek voltak a havazásban bővelkedő vagy épp „poroszos” pest-budai telek, milyen módon változott a fővárosi karácsonyi készülődés a reformkortól egészen a második világháborúig”.


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás