Pap Anita könyvtáros írása


„A dizájn nem csak az érzet és a megjelenés összessége. A dizájn a lényeg.”

„Az innováció határozza meg, hogy ki a vezető és ki a követő.”

„Olyanokat alkalmazunk, akik a világ legjobb dolgait akarják létrehozni.”

„Nem az a célom, hogy én legyek a temető leggazdagabb lakója.”

„Nyomot akarok hagyni az univerzumban.” /Steve Jobs/

Steve Jobs (1955-2011) az Apple elnöke, vezérigazgatója, az informatikai és a szórakoztatóipar ismert alakja. A számítástechnika egyik úttörője, aki meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben (GUI) és az egérben, mellyel egy Xerox PARC-bemutató alkalmával találkozott. Jobs irányítása alatt fejlesztette ki az Apple Computert a cég egyik fő termékét, az Apple Macintosh számítógépet, valamint az iPod médialejátszót, az iPhone okostelefont és az iPad táblagépet.

Fotó: timeline.com

A lebilincselően érdekes kötet a huszonegyedik század egyik legnagyobb hatású személyiségének életét és korszakalkotó újításokban bővelkedő munkásságát mutatja be. Az információkban gazdag életrajz szemléletes grafikákkal kísérve kalauzol végig a zseniális és céltudatos Steve Jobs életútján és karrierjén.

Hogyan alapozta meg leleményes üzletemberként elképesztő sikereit? Hogyan rivalizált éveken át Bill Gatesszel? Hogyan hajtotta őt mindvégig az újítás vágya? A műszaki fejlesztések megszállottja izgalmas és tragikusan rövid élete során gyökeresen átalakította a telekommunikációt– és sok szempontból a mindennapi életünket is. Egy öntörvényű zseni, aki átírt minden szabályt. Steve Jobs megváltoztatta a világunkat.

Egy korábbi könyvajánlómban írtam Orvos-Tóth Noémi: Örökölt Sors című könyvéről, melyben: A nagy mágus című fejezetben ír Noémi, Steve Paul Jobs-ról. Noémi érdekfeszítő fejezete motivált, hogy elolvassam Steve Jobs életrajzát.

Nagyon vártam, hogy a kezembe vegyem a könyvet. „Jobs egész életében dacolt a valósággal, ám míg a gépek rideg világában, többnyire sikereket aratott, saját valóságát, örökölt sorsát nem volt képes megváltoztatni. Családi örökségünket ugyanis csak elfogadni és feldolgozni lehet, megváltoztatni biztosan nem.”

Nem szeretnék kulisszatitkokat elárulni, de saját véleményem szerint, ha Stevet nem adják örökbe a szülei, akkor talán nem az lesz belőle, akivé lett. Többen megírták a zseni életét, sőt film is készült 2013-ban Gondolkozz másképpen címmel. Biztosan sort fogok rá keríteni, hogy megnézzem. Walter Isaacson 2010-ben kezdte írni az életrajzi könyvet Jobs felkérésére, de már csak Jobs halála után jelent meg.

Fotó: mafab.hu

Nekem azért esett a választásom Kevin Lynch könyvére, mert gyönyörűen illusztrált, átlátható, nagyon szépen van elkészítve, tele látványelemekkel. Találunk benne sok fényképet fontos mérföldkövekről, érdekes szemléltető infógrafikát. Megismerhetjük Jobs sikereit, bukásait, konfliktusait, tömören érthetően.

„Kevés idő adatik itt a Földön mindenkinek. Talán csak néhány igazán jelentős dolgot alkothatunk, ezért mindent igazán jól kell megcsinálnunk.” /Steve Jobs/

Egy kis érdekesség a sok közül:

És hogy az Apple lógó miért egy „beleharapott alma”? Erre a választ is megkapjuk a könyvből.

Fotó: adastrakonyvtara.blogspot.com

Steve Jobs hét vezetői mantrája: Vezetői stílusa kissé szokatlan volt. Nem kérte ki mások tanácsát, nem törekedett konszenzusra. Köztudott, hogy élesen kritizálta alkalmazottait, és szigorú minőségi elvárásai voltak. Ugyanakkor páratlan tehetséggel tudta kifejezni elképzeléseit, szenvedélyesen törekedett az egyszerűségre, és kész volt tanulni a karrierje során vétett hibákból, ami a Szilícium-völgy egyik legegyedibb vezetőjévé tette.

  1. Törekedj az egyszerűségre.
  2. A titoktartás hatalma.
  3. Merj kegyetlen lenni.
  4. Fordulj a szakértőkhöz.
  5. Álmokat kell eladnod.
  6. A cél a tökéletesség.
  7. Begyakorolt történeteket mesélj.

„Szeretem azt hinni, hogy valami megmarad a halál után… De az is lehet, hogy ez olyan, mint a kikapcsoló gomb. Csak egy kattintás és már itt sem vagy. Lehet, hogy ezért nem akartam soha ki-be kapcsoló gombot tenni az Apple-eszközökre. Most már tudom, … más dolgokat kellene keresnünk, amelyeknek nincs köze a vagyonhoz. Valami sokkal fontosabbat. Talán kapcsolatokat, talán művészetet, talán a fiatalabb korunk álmait… Az életben nincsenek határok! Menj, ahova akarsz. Érd el a magasságot, amit elérni akarsz! Minden ott van a szívedben és a kezedben!” /Steve Jobs/

Ha érdekel az Apple története és/vagy szereted az életrajzi írásokat, akkor szeretettel ajánlom neked ezt a könyvet. Én nem tudtam letenni a kezemből!


Forrás: wikipédia 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás