Szabóné Krisztina könyvtáros írása


Az ausztrál írónő darabjait és regényeit több, mint harminc nyelvre lefordították. Az 1950-es évektől az 1990-es évekig Európában a kritikusok által is elismert szerző volt. Több regényét millió számra adták el – Magyarországon is igen népszerűek.

Cusack egész életében az igazságtalanság különböző formái ellen küzdött, a nőkkel szembeni diszkriminációt is beleértve. A történelmet a hétköznapi emberek életén keresztül mutatta be regényeiben. Az írónő a II. világháború utáni évtizedek egyik legtöbbet vitatott, legizgalmasabb témáját választotta a hazánkban is népszerű regényéhez: Joy Black ausztráliai lány néhány évvel a háború befejezése után 1950-ben, egy német menekült, Stephen Miller felesége lesz. Joy nem ismeri férje rokonságát, az eltelt 10 év alatt még egyszer sem találkozott velük. Stephen nagyon szereti ausztráliai életét, boldog házasságban él szerető feleségével, gyermekeivel, valamiért azonban nem szeret beszélni Németországban élő családjáról, és meglátogatni sem akarja őket. Idős, beteg édesanyja kérésére, aki nagyon szeretné még látni fiát, nehezen – felesége unszolására is – , de beleegyezik, hogy meglátogassák Németországban élő rokonságát.

Stephen családja nagyon gazdag és befolyásos família az országban. Saját palotájukban laknak Nyugat-Berlin legelőkelőbb negyedében. Stephen apja volt nagybirtokos, most hatalmas Ruhr-vidéki gyárak tulajdonosa.

A család mindent megtesz azért, hogy hazalátogató fiuk és az ő családja Berlinben maradjon.

Joy eleinte örömmel vesz részt a nyugat-berlini felső tízezer csillogó életében, de csakhamar érdekes megfigyeléseket tesz: A családi légkör furcsaságaiból, a múlt visszatérő, vagy gondosan megőrzött emlékeiből lassan feltárulnak a család valódi érzései, gondolkodása: német világuralmi tervek feltámasztásáról ábrándoznak, s Hitler emlékét éltetik. Mindig a náci Németország támaszai voltak és azóta is a német hódító törekvések légkörében és szellemében élnek. Stephenben újra lejátszódnak gyermekkorának „élményei”, az elvakult, fanatikus apa mindent és mindenkit feláldozó hatalmi törekvései, a háború során átélt események.
A valóság látványa halomra dönti Joy naiv illúzióit. A boldog házassága válságba kerül, de Joy nem adja meg magát. Csalódásairól és eszméléséről, a politikai események forgatagába került családi boldogságért vívott harcáról olvashatunk ebben a regényben.

A múltat Joy nézőpontján keresztül tárja fel a szöveg, vagyis egy idegen, Európán kívüli ember perspektívájából, akit nem terhel a nácizmus öröksége, még megdöbbentőbb és megrázóbb ez a megismerési folyamat.

A családi tragédián, a boldog házasság válságán túl az írónő széles társadalmi körképet rajzol, politikai, lélektani elemzését adja a hatvanas évek Németországában élő embereknek. Azok az indulatok, amelyek a békésnek látszó család életét szétdúlták, rávilágítanak a hidegháborús német társadalom belső problémáira.

Értékes, színvonalas, fordulatos, izgalmas regény, elolvasását minden, a történelem iránt érdeklődő olvasónak szívesen ajánlom.


Forrás: /antikvarium.hu/ /legeza.oszk.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás