Pap Anita könyvtáros írása


Delia Owens biológus, környezettudós, zoológus első regénye az Ahol a folyami rákok énekelnek. 1949-ben született az egyesült államokbeli Georgiában. Három nemzetközileg ismert irodalmi könyv társszerzője az afrikai vadvilág-tudós életéről – a Kalahari kiáltása, az Elefánt szeme és a Savanna titkai. Megnyerte a John Burroughs díjat a természetírásért, és többek között a Nature, az African Journal of Ecology és az International Wildlife publikálta. Jelenleg Idaho-ban él férjével.

Azért választottam ezt a könyvet, mert nagy hírt kavart, hatalmas lelkesedés lengte körbe ezt az életmesét. Akkora sikert aratott, hogy a filmesek is gyorsan lecsaptak rá. Reese Witherspoon (Oscar-díjas és Golden Globe-díjas amerikai filmszínésznő) beválogatta könyvklubjának ajánlott olvasmányai közé, és a színésznő produkciós cége filmet forgat a regényből.

Fotó: vehir.hu

Bevallom, az alap cselekmény nem igazán fogott meg elsőre, aztán mégis beszippantott és magával ragadott. Egy igazán szívhez szóló, fájdalmasan szép történet. Lírai fejlődésregény megkapóan szép nyelvezettel, egyedi hangulattal. Az írónő egy lenyűgöző történetet írt, ami Észak-Karolina parti mocsaraiban játszódik. A természet ábrázolása, részletes leírása, a mocsaras élővilág egyedi hangulatot ad a regénynek. Delia biológus végzettsége nagy szerepet játszik, szeretete érezhető a káprázatos táj és az állatvilág iránt. Jól ismeri a lápvidéket, a mocsár életét. Megigéz az emberi lélek és a vidék természetrajza. Az ember és a környezet szoros, érzelemdús kapcsolatban tud állni egymással, ha az ember is megbecsüli azt.

Egy mélyszegénységbe zuhant család történetéről szól az 1950-es 60-as években, amely egy anya nagyon rossz döntésével indul.  Számomra felfoghatatlan, hogy egy édesanya szó nélkül ott tudja hagyni az alig pár éves kislányát és köszönés nélkül kilép az életéből. A történet főhőse a lápvidéken sorsára hagyott kislány Kya Clark, aki az évek során elszigeteltségében önellátásra rendezkedik be. Nagyon fiatalon kell felnőnie, komoly megpróbáltatásokon kell keresztül mennie. Kya személyisége szépen lassan bontakozik ki. A természet szépségei iránti szeretete, rajongása igazán ösztönző. Teljes harmóniában éli mindennapjait az állat- és növényvilággal. Akikre számíthat, az a lápvidék élőlényei. Owens csodálatosan gazdag, színes élővilágot, a természet csodáit tárja az olvasó szeme elé. Részletgazdag tájleírásokban gyönyörködhetünk.

„- Te mesélted, hogy az a róka is otthagyta a kölykeit.

– Jó, de annak tiszta seb volt a lába. Éhen döglött volna, ha megpróbál élelmet szerezni magának meg a kölykeinek is. Jobban tette, hogy otthagyta őket, hogy fel bírjon gyógyulni, aztán újabb kölyköket szüljön, amikor már rendesen fel bírja nevelni őket. A mama nem éhezik, ő vissza fog jönni. – Jodie ebben egyáltalán nem volt olyan biztos, mint ahogy mutatta, inkább Kya megnyugtatására mondta ezt.”

Az első szerelem Kya életét is felforgatja: a közeli kisvárosban élő Tate megtanítja olvasni, és ő az, akivel a lány osztozni tud a természet és a költészet szeretetében is. Egy rejtélyes gyilkosságot követően a helyi közösség felbolydul, és a gyanú hamarosan a mocsárban magányosan élő „Lápi lányra” terelődik.

Két részre bonthatjuk a regényt. Az eleinte két szálon futó cselekmény a könyv felénél összeér. Az egyik Kya élete, ami egy fejlődésregénynek mondható a másik szál egy gyilkosság, ami szintén kapcsolódik Kyahoz. Két fiú, a helyi „élet császárára” Chase Andrews holttestére bukkan a mocsárban. Úgy tűnik, a férfi kizuhant a tűztoronyból, azonban semmi nyom nem maradt utána, és elképzelhető, hogy valaki egy gyilkosságot próbált meg álcázni. A gyanú a mocsárban magányosan élő Kyára terelődik, akinek a közösség előítéleteivel szemben kevés esélye van. A két szál végül összeér, és ahogy a múltat elbeszélő fejezetek időben közelítenek a jelenhez, érdekes háttér bontakozik ki. A történet tematikusan nagy hangsúlyt fektet a kirekesztett státuszra és az elhagyatottság érzésére, a túlélésre. Nem a gyilkosság a domináns esemény a történetben, sokkal inkább tekinthető az egész egy lélektani vagy női sors-regénynek, ahol egy gyilkosság is történik, de a hangsúly nem a nyomozás folyamatán, sokkal inkább az emberi természet működésén és a társadalmi előítéleteken van.

Delia néhány kérdést megválaszolatlanul hagyott, homályos utalásokat téve. Szóval a vége még tartogat meglepetéseket. Egy igazi élményolvasás volt számomra ez a gyönyörű érzelemdús regény.

„Én nem tudtam, hogy a szavak ennyi mindent jelentenek. Nem tudtam, hogy egy mondatba ennyi minden belefér.”

 

” – Emlékszel, hogy amikor elolvastad életedben az első mondatot, azt mondtad, hogy egyes szavak sokkal többet jelentenek?

– Igen, emlékszem, miért?

– Hát ez leginkább a versekre igaz. A versekben a szavak nem egyszerűen csak jelentenek valamit, hanem érzelmeket is felkavarnak. „

Fotó: szofisztikaltmacska.blog.hu

A könyv a Fót Városi Könyvtár állományában megtalálható.


Ha könyves inspirációra vágysz, csatlakozz Facebook-on a Fót Városi Könyvtár online olvasóköréhez – FIOK // Fóton Itthon Olvasok Közössége –, ahol a tagok írásban és közös beszélgetések keretében is megoszthatják egymással az olvasott művekkel kapcsolatos gondolataikat.


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás