Pap Anita könyvtáros írása


Charity Norman Új-Zélandi írónő : Luke Livingstone titkos élete (2015)

Charity Norman Ugandában született, gyermekéveit Yorkshire-ben és Birminghamben töltötte. Jogi tanulmányokat folytatott, büntető- és családjogra specializálódott, majd mediátorként kezdett el dolgozni. Egy idő után, mikor felismerte, hogy a munkája mellett kevés ideje jut három gyermekére, Új-Zélandra költözött. Első regénye Freeing Grace címmel 2010-ben jelent meg, ezt követte 2012-ben a Zuhanás. A soron következő könyvei : A lányunk férje– 2013; Luke Livingstone titkos élete– 2015) már magyarul is elérhetőek. Jelenleg is az új-zélandi Napierben él, ma már főállású író.

Nagyon vártam, hogy kezembe vegyem Charity Norman egy másik könyvét – korábban már beszámoltam: A lányunk férje című írásáról-, mert igazi érzelemregényeket alkot, mely szívszorongató témákat feszeget.

Nagyon érdekes a cselekmény maga, nem történik benne tragédia, de a szereplők mégis tragikusan élik meg.

A váltott nézőpontú elmesélés az Norman írásmódjához hozzátartozik, éppen ezért olyan szórakoztató számomra. Sosem tudom eldönteni, kinek van „igaza”.

Ennél a történetnél roppant kíváncsi voltam, hogyan oldja meg az írónő ezt a témát, mert nem könnyű véleményt alkotni ez ügyben. Minden egyes szereplő helyébe beleképzeltem magam, vajon én mit éreznék, mit tennék, mit mondanék és vártam kinek milyen a reakciója.

Norman, a főszereplő Luke és három legközelebbi családtag – Luke felesége Elish és gyermekeik Kate és Simon – szemszögéből meséli el felváltva a történetet. Ki hogyan élte meg a férfi vallomását és átváltozását.

Nagyon jól mutatja be mindazokat a kérdéseket, amik felmerülnek bennük: vajon mennyire ismerik azt a személyt, akit eddig a tökéletesnek hittek, ha az illető 30 éven keresztül „hazudott” nekik. Mindenki máshogy reagál a történetre, és saját vérmérsékletüktől függően kezelik azt. Úgy gondolom az írónőnek teljes egészében sikerült kellő körültekintéssel körbejárnia a témát, minden lehetőséget be tudott úgy mutatni, hogy azonosulni tudjunk a véleménnyel. Az új helyzet az egész családot nehéz megpróbáltatás elé állítja az egymáshoz való kapcsolataikat is újra kell gondolniuk, át kell értékelniük.

A „titkos élet”, amire a cím utal tulajdonképpen egy nagy félrevezetés.

Hogy Luke kit akart becsapni? Minden kétséget kizáróan állíthatom, hogy szándékosan senkit!

De hazugságban lehet tisztességesen élni?

Luke Livingstone egy nagyon szerencsésnek mondható ember: férj, gondos családapa, nagypapa, sikeres ügyvéd, aki épp nyugdíj előtt áll. Igazán irigylése méltó az élete. Felesége lázasan készül a harmincadik házassági évfordulójuk megünneplésére, amikor kiderül a „titkos élet”. A nyugodt, gondos lét fenekestül felfordul.

Luke titka hatalmas teher legfőképp saját magának, és az évek múlásával egyre képtelenebb elviselni, de nem szeretne továbbra is úgy élni, ahogy azt mások elvárják tőle. Hogy ki fordul el tőle és ki marad mellette, az ki fog derülni.

Melyik a jobb megoldás? Meghalni, vagy egy szerepben leélni egy életet? Talán nincs is megfelelő válasz rá.

Azon a napon mikor egy sorsfordító döntést hoz, London felé tartva egy idős hölggyel beszélgetésbe kerül a vonaton. A néni mély sebeket őriz, amit elmesél Lukenak, minek hatására máris minden terve megváltozik.

Hogy jól választott-e? Döntsétek el ti, kedves olvasók! A könyv mélyen felkavaró és elgondolkodtató, emberi témákat bolygat, olvasmányos stílusban.

Charity Norman egy olyan művet alkotott ezzel a regénnyel, amellyel beállhat az igazán nagy szerzők közé. Az biztos, hogy ezek után nagyobb bizalmat szavazok a következő írásának, remélem, az is hasonlóan izgalmas témát jár majd körbe.

Egyet ígérhetek! Letehetetlen ez a családtörténet!

Fótó: szofisztikaltmacska.blog.hu

A könyv a Fót Városi Könyvtár állományában megtalálható.


Ha könyves inspirációra vágysz, csatlakozz Facebook-on a Fót Városi Könyvtár online olvasóköréhez – FIOK // Fóton Itthon Olvasok Közössége –, ahol a tagok írásban és közös beszélgetések keretében is megoszthatják egymással az olvasott művekkel kapcsolatos gondolataikat.


Korábbi könyvajánlóinkat visszaolvashatod blogunkon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás