Pap Anita könyvtáros írása


Charity Norman Új-Zélandi írónő: A lányunk férje (2013)

Garantáltan zsebkendő igényes!

Charity Norman Ugandában született, gyermekéveit Yorkshire-ben és Birminghamben töltötte. Jogi tanulmányokat folytatott, büntető- és családjogra specializálódott, majd mediátorként kezdett el dolgozni. Egy idő után, mikor felismerte, hogy a munkája mellett kevés ideje jut három gyermekére, Új-Zélandra költözött. Első regénye Freeing Grace címmel 2010-ben jelent meg, ezt követte 2012-ben a Zuhanás. A soron következő könyvei: A lányunk férje– 2013; Luke Livingstone titkos élete-2015) már magyarul is elérhetőek. Jelenleg is az új-zélandi Napierben él, ma már főállású író.

A kritikusok Jodi Picoult – amerikai írónőhöz hasonlítják Charity Norman írásait.

Az írónő több szereplő nézőpontjából megvilágítja a történetet, és a fülszöveg is hasonló, mint Jodi Picoult: A nővérem húga című kötetnél. Igen, ebben valóban hasonlít Picoult írásmódjához, de ha valaki azt az élményt várja, amit Picoult ad, az csalódni fog, viszont egy másfajta gazdag élményt kapunk.

Amikor nekikezdtem a könyvnek meglehetősen kiléptem a komfortzónámból. Ha lett volna fogalmam róla, hogy mibe kezdek bele, valószínűleg nem kezdtem volna neki… Ha azt kérdeznétek újra olvasnám-e? A válaszom nemleges lenne, mert nagyon fájna ismét végigélni a történetet. Viszont nyugodt szívvel ajánlom azoknak, akik bátran belefognak az ilyen jellegű irománynak. A maga nemében lebilincselő olvasmány.
Csak annyit tudtam, hogy nem egy romantikus regény, ahol minden szép és jó, hanem egy lelkileg „nehéz” olvasmány. Arra azonban nem számítottam, hogy az első pár oldal után In medias res – a dolgok közepébe vágva – torok fojtogató sírásban fogok kitörni és be kell csukjam a könyvet, hogy kicsit megnyugodjak és tovább tudjam olvasni.  Iszonyatosan felkavart, de magával rántott és tudni akartam mi a folytatás. A legfurcsább, hogy végig azt éreztem magammal vitatkozok, mindig másnak adok igazat! Mindig annak, akinek a szemszögéből láttatta az írónő az eseményt. Ez a váltott nézőpontú történetmesélés fantasztikus. Az összes szereplő nézőpontja hiteles, egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy melyik fél oldalán is állunk, kinek van igaza. És ha mindez nem lenne elég, jó pár fordulatot is kapunk, amely időnként pofon vág. Semmi nem olyan, mint amilyennek elsőre látszik.  Hihetetlenül jól megírt könyv, csak egyet bántam, hogy hatalmas tragédiával kezdődött. Végig izgalmas, egy percig se éreztem, hogy unatkoznék. Igazi minőségi irodalom! Hiszem, hogy minden okkal történik és örültem, hogy rátaláltam.

Lebilincselő történet egy családról, ahol egy véletlen tragédia történik. A főszereplő, a férj Joseph egy megbecsült történelemtanár, három gyermekes apuka, aki börtönbe került tettéért. Amikor kiengedik már nem ugyanaz az ember, aki előtte volt. Egy pillanat alatt kicsúszott a lába alól a talaj, ám nagyon várja, hogy szabadulása után végre láthassa gyermekeit, akiket távolléte alatt a felesége szülei neveltek. Az anyai nagyszülők viszont mindent megtesznek, hogy távol tartsák Josephet a gyerekeitől megbocsáthatatlan tette miatt. Joseph magának sem tud megbocsátani, de nagyon vágyik a gyerekei szeretetére, megértésére. Szerettem volna, ha a gyerekek feldolgozzák ezt a tragédiát, megbocsátanak az apjuknak, és boldogan élnek mindannyian. Hogy így történt-e? Ezt természetesen nem árulom el. Hogy mi volt a tragédia oka? Ezt sem árulom el! Szeretném, hogy elolvasd!

A karakterek jól kidolgozottak és szerethetőek, könnyen tudunk velük azonosulni. Szinte érezhető a jelenlétük. Az írónő az érzelmek legkülönbözőbb skáláján vezeti végig az olvasót, akár szeretnénk, akár nem. Igazán szívszorító, felkavaró, megrázó regényről van szó: bánatot és vidámságot is kaptam tőle bőséggel. Elsősorban azonban elgondolkoztatott, mert a dolgok nem mindig azok, aminek elsőre látszanak!

Készülj fel, mert amit e könyv olvasása közben érezni fogsz az nem mindennapi.


A könyv a Fót Városi Könyvtár állományában megtalálható.


Ha könyves inspirációra vágysz, csatlakozz Facebook-on a Fót Városi Könyvtár online olvasóköréhez – FIOK // Fóton Itthon Olvasok Közössége –, ahol a tagok írásban és közös beszélgetések keretében is megoszthatják egymással az olvasott művekkel kapcsolatos gondolataikat.


Korábbi könyvajánlóinkat visszaolvashatod blogunkon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás