Wohlleben, Peter (1964–)

A természet rejtett hálózata: felhőt csináló fák, nefelejcsek és hangyakalács. :[Utánny.] Budapest : Park, 2020, cop. 2018.

Peter Wohlleben kötetében – a tőle megszokott eleven mesélő kedvvel – megannyi érdekes és különös példán keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között. Mertbizony a természet számtalan meglepetést rejt. Mindjárt az alcímben is megpendíti ezt az Eifel-hegységben dolgozó német „sztár erdész”: Felhőt csináló fák, nefelejcsek és hangyakalács. A figyelemfelkeltő fejezetekből megtudhatjuk, hogy a lombos fák befolyásolják a Föld forgását, a darvak akadályozzák a spanyolországi sonkatermelést, a tűlevelű erdők pedig esőt csinálnak. Megannyi érdekes és különös példán keresztül mutatja be, milyen bámulatos kölcsönhatás és összjáték zajlik a növények és az állatok között.

Hogyan épül fel a természet hatalmas „óraműve”, melyben minden „fogas keréknek” meg van a maga helye és szerepe? És mi történik, ha ez a finoman kiegyensúlyozott rendszer megbillen? Mi a jobb: ha az ember „segíti” a természetet, hogy helyreálljon ez az egyensúly, vagy ellenkezőleg, ha békén hagyja? A szerző számos példán keresztül – ezúttal képes illusztrációk nélkül – világítja meg a természet működését.


Wohlleben, Peter (1964–)

A fák titkos élete: mit éreznek, hogyan kommunikálnak? – Egy rejtett világ felfedezése. : [Utánny.] Bp. : Park, [2019], cop. 2016.

Az erdő a csönd, az érintetlen természet, a mese és a titkok birodalma. Egy hely, ahol bármi megtörténhet.

Különleges és szokatlan témakör avatott szakértője Peter Wohlleben, a neves német erdész a fák titkos életébe enged betekintést, és meglepő dolgokat tár fel. Peter Wohlleben eredeti szakterülete, az erdészet egyik nem hivatalos irányzatával foglalkozik: a fák egymás közötti érintkezésével, kommunikációjával, érzelmeivel és érzéseivel, sajátos „társadalmi életével”, rámutatva, hogy közösségi életük példa értékű, s hogy az erdő sokkal több titok őrzője, mint azt valaha is sejtettük. Mert az erdőben ámulatba ejtő dolgok történnek: a fák beszélgetnek egymással. Nemcsak utódaikról gondoskodnak odaadóan, de idős és beteg szomszédaikat is ápolják. A fák éreznek és emlékeznek. Hihetetlen? Pedig igaz!
Pályafutását a szerző sok kollégájához hasonlóan a szakmai objektivitás égisze alatt kezdte meg, de aztán az erdő sajátos, élettel teli varázsa elcsábította az erdőgazdálkodástól a – mondjuk így – holisztikus-empatikus erdő ismeretig, amelynek lényege a teljes ökoszisztéma, s ezen belül a fák létének, lényegének teljes megértése, tisztelete, szeretete. Ebből a teljesen új, a szakszerű tudást a mélyebb megértéssel, az erdő totálisszeretetével ötvöző szemszögből mutatja be az erdőt, mint összefüggő rendszert, s azon belül a fákat Peter Wohlleben, olyan témákat érintve, mint a fák nyelve, szaporodása, egymással való együttműködése, életciklusai és szezonális ciklusai, hatásai a környezetre és az emberre, jellemző betegségei, vagy a bioszisztéma változásai (és azok hatása az eredeti élőkörnyezetre). A maga nemében igazán egyedi ismeretterjesztő Peter Wohlleben könyve, fényt visz az erdő sűrűjébe, és bepillantást enged egy titokzatos világba. mindenkinek érdekes olvasmány, aki mélyebben érdeklődik a fák és az erdő igazi természete iránt, és az olvasó nem győz álmélkodni a természet csodáin.


Guillain, Charlotte – Zommer, Yuval

Talpam alatt a föld. Budapest : HVG Kv. Junior, 2020. Leporelló

Az is meretteresztõ célzattal megjelent nagy alakú kötetpár egyik darabjából a tanulni vágyó kis gyermekek már meg tud hatták, mit rejt felettük az ég, de vajon tudják-e, mi van a lábuk alatt?

A brit Charlotte Guillain meseíró és az illusztrátor Yuval Zommer a leporelló-szerűen kihajtható oldalakon lenyűgöző, perspektivikus látványban részesítik a kicsiket, miközben haladnak bolygónk közép pontja felé. A felszínen, amikor város utcáit járjuk, a zajok és a rengeteg látnivaló lekötik a figyelmünket, de ha időnként megállunk és lenézünk a lábunk elé, mi felnőttek is eltűnődhetünk azon, mi történik a talajban és a mélyben. A Föld rétegein átvezető képzeletbeli utazás legalább olyan izgalmas, mint említett pár darabjában az égi, s végül újra a felszínre bukkan hatunk a másik féltekén. Lenyűgöző látványban lesz részed útközben.


 

Forrás: Új Könyvek Állománygyarapítási tanácsadó


A könyvek a Fót Városi Könyvtár Fiókkönyvtárának állományában megtalálhatóak.


Ha könyves inspirációra vágysz, csatlakozz Szabados Ágnes ‘Nincs időm olvasni kihívás’ Facebook csoportjához, ahol több, mint 22.000 könyvszerető tag ad tippeket, ötleteket és meséli el, neki melyik könyv hogyan tetszett.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás