Dobozi-Dudás Bernadett írása


Nagy örömünkre szolgál, hogy a Művelődési Ház újra otthont adhat egy különleges kiállításnak. Kurucz Lászlóné Siegmund Matild hosszú évek óta a Fóti Búzavirág Nyugdíjas Klub tagja, minden hónapban részt vesz a találkozókon és a kirándulások, utazások oszlopos tagja. Szabadidejében gyönyörű gobelineket hímez, amit most szeretnénk megmutatni a nagyközönségnek is. Célunk nem csak az, hogy a kiállításon megismerjék varrott gobelinjeit, hanem fontosnak tartjuk a művészt is a munkák mögött. Hányszor mentünk már úgy múzeumba, kiállításra, hogy a remekművekben gyönyörködtünk, miközben az alkotóról vajmi keveset tudtunk? A jövőben a kiállítóinkkal készített interjúk közelebb hozzák a művészt és még jobban megszerettetik az alkotásokat az érdeklődőkkel.

Interjú az alkotóval, Siegmund Matilddal a 2020. szeptember 30-án nyíló varrott gobelin kiállítás kapcsán.

Meséljen kicsit magáról! Mikor kezdett alkotni?

10 éves koromban az iskolában tanultam meg a gobelin hímzés technikáját és bár nagyon megszerettem, utána évekig nem volt alkalmam gyakorolni. 15 évvel ezelőtt egyedül maradtam, így olyan elfoglaltságot kerestem, ami azon kívül, hogy felgyorsítja az idő múlását napközben, örömmel tölt el, kikapcsol. Felfrissítettem korábbi ismereteimet és újra elkezdtem a hímzéssel foglalkozni.

Meséljen a gobelinekről, magáról a technikáról! Milyen érzés készíteni őket?

Általában érzelmi alapon döntök. Ha meglátok egy képet, ami megragad, azonnal megmérem és kivarrom. Régen ez máshogy működött, ki kellett számolni papíron a millimétereket, rárajzolni a mintát és azután kezdhettem neki a hímzésnek. Manapság sokkal nagyobb a szabadság. Miközben készítem teljesen kikapcsolok, nagyon jó érzés varrás közben eljutni arra a pontra, amikor már annyira belefeledkezek, hogy szinte megszűnik a tér és az idő. Na akkor igazán ki lehet „bontakozni”.

Mit kérdeznek az emberek legtöbbször, mikor meglátják a gobelineket?

A leggyakoribb kérdés az időre vonatkozik, ha meglátnak egy-egy képet eltűnődnek, mennyi idő lehet elkészíteni? Illetve gyakori kérdés még, hogy az eredeti színeket hogyan valósítom meg. A képeket a megfelelő szín- árnyalatú fonalakkal hímzem ki. A minél tökéletesebb színárnyalatok eléréséhez a hímzőfonal szálai akár többszínűek is lehetnek. Ha a minta megkívánja, lehet kontúrozni is, amihez apró parámaöltést célszerű használni.

 Van valaki, akire felnéz, esetleg olyan művész, akit példaképnek tekint?

Az utóbbi időben már ritka, hogy más művészek munkáit tanulmányozom. Hálás vagyok, hogy van lehetőségem olyan alkotói tevékenységet végezni, ami boldoggá tesz, örömmel tölt el.

Mi az, amire a legbüszkébb, mióta ezzel foglalkozik?

Nagy megtiszteltetés volt az erdőkertesi polgármesternek 2 képet varrni, amik azóta is a hivatal falát díszítik.

Mi motiválja a mindennapokban? Hogyan telik egy nap, amikor készíti a gobelineket?

Vannak olyan képeim, amik fél éven át készülnek. Az embernek szüksége van fix támpontokra, tervekre, amikor felébred. Minden hétköznap reggel 8 és fél 1 között varrok. Ez az idő gyorsan eltelik és egy pillanatra sem élem meg munkának, kötelező feladatnak.

Mik a további céljai ezen a téren?

Ha lehet, még egy pár szép képet szeretnék készíteni mások örömére, kiállításommal pedig felhívni a figyelmet a kézműves, kézzel készült munkák értékeire.

Van olyan, amit szeretné, ha tudnának a látogatók, akik meg fogják tekinteni a kiállítást?

Örülnék ha az emberek értékelnék a művészetet és az alkotás örömét.


Köszönjük a válaszokat, és reméljük ezzel a cikkel is egy kicsit közelebb visszük a látogatók szívéhez a hímzést, ami szerves része a hobbinak és kiváló időtöltés!


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás