Dobozi-Dudás Bernadett írása


Talán azok, akiknek külön örömük, sikerük is volt ebben az évben, egy jobb, könnyebb, szebb új évet kívánnak. Új értelmet kap a Boldog Új Évet kifejezés. Bár koránt sem vagyunk túl a COVID19 világjárványon, az új év kezdetekor talán még bizakodóbb az ember, látszik a fény az alagút végén. Idén december 31-én valószínűleg az újévi fogadalmak összetétele is megváltozik. Ha eddig új munkát kívántunk, talán most azt kívánjuk maradjon meg a régi. Ha eddig drága használati tárgyak után vágyakoztunk, talán most csak annyit szeretnénk, hogy a családunk egészséges maradjon. Ha eddig külföldi utazásokra fájt a fogunk, most annak is örülünk majd, ha este 8 óra után sétálhatunk egy nagyot a szabadban. Különösen igaz lehet most a ‘minden rosszban van valami jó’ mondás. Előtérbe kerültek a megbecsülés és az átgondolás fogalmai. Ezáltal egy boldogabb új évet kezdhetünk, ahol előtérbe kerül a család, az egészség és a másokra való figyelem, vigyázás.

Idei utolsó ünnepi ráhangolónkban pár nagyon egyszerű tippet szeretnénk adni arra, hogyan is zárjuk le ezt az évet és hogyan kezdjük tiszta lappal az újat. Nem érdemes átvinni semmilyen terhet vagy gondot. Keress magadnak egy csendes órát a zűrös időbeosztásodban, és foglalkozz csak ezzel!

Halogatott hívások

Biztosan vannak olyan barátaid, akikkel ritkábban beszélsz, a jelenlegi helyzetben pedig talán ez a ritka hívás is elmaradt. Esetleg olyan korábbi ismeretség, amit szerettél volna újra felmelegíteni, de valahogy elmaradt. Ne halogasd tovább! Emeld fel a telefont és pótolj be minden elmaradt hívást! Hidd el, utána sokkal jobban fogod érezni magad és a vonal másik végén is örömet szerzel.

Mindennapos hírlevelek

Neked is minden nap megtelik az e-mail postafiókod felesleges hírlevelekkel? Van, amit soha nem nyitsz meg, de már szinte mindennapi rutinoddá vált azok törlése? Felesleges reklámokkal kell szembesülnöd? Vess véget ennek! Kis időbe telik, de ha leiratkozol minden olyan hírlevélről, ami egyáltalán nem releváns számodra, egy felszabadultabb új évet kezdhetsz felesleges információk és kattintgatások nélkül.

Fizetésre váró számlák

Csekkek a komódon és fizetésre váró számlák az online fiókodban? Nem is gondolnád, hogy tudat alatt mennyire megterhelőek tudnak lenni a függőben lévő fizetések. Még az ünnepek előtt fogd meg az összes csekket (még akkor is, ha januári a fizetési határidő) és fizesd be a postán, majd egyenlítsd ki az online fiókjaid függőben lévő számláit is! Óriási megkönnyebbülés fog rádtelepedni, hogy tartozások nélkül mész át az újévbe.

Képcunami a telefonon

Te is imádsz fotózni? Jelenleg hány kép van a telefonodban? Több ezer? Vajon ebből mennyire lesz szükséged a jövőben? Tipikusan a halogatott feladatok közé tartozik a telefonunk képgalériájának kiválogatása, mappába rendezése, selejtezése. Viszont most itt az idő, hogy egy kis helyet nyerj! Míg sül a karácsonyi sütemény, görgesd végig a fotókat és törölj ki mindent, amire biztosan nem lesz már szükséged! A memórián kívül te is fel fogsz lélegezni.

Értékelés

Érdemes ilyenkor számot vetni, mennyi minden történt veled az elmúlt évben. A jó és rossz dolgok egyaránt fontosak, hiszen a rosszból tanulunk, a jóért pedig hálát adunk. Különös év volt ez, ezért most extrán fontos lehet átgondolni, mit szeretnénk elérni, esetleg máskét csinálni az újévben.

Feltöltődés

Adj magadnak időt! Ez lehet 1 nap, de lehet 1 óra is. Már a könyökünkön jön ki az ‘énidő’ szó, pedig valójában tényleg nagyon fontos ahhoz, hogy visszatöltsünk és ebből tudjunk adni környezetünknek. Ha lemegy a karácsonyi pörgés, iktass be egy olyan napot (vagy órát), ami tényleg rólad szól! Ezidőben csinálj olyat, amire esetleg régen nem jutott idő, vagy ami igazán feltölt. Egy jó könyv, egy pohár bor, egy forró fürdő, egy zárt szoba, ahol videóchaten beszélgetsz a barátoddal/barátnőddel. Bármi, amire szükséged lehet ahhoz, hogy utána picit más ember légy.


Végezetül egy apró trükk, nem csak grafomániásoknak! Kövesd a kérdéseket, amelyek segítenek lépésről lépésre lezárni az éved, és megtervezni a következőt!

Hat mondat 2020-ról

A legbölcsebb döntés, amelyet meghoztam…

A legnagyobb lecke, amelyet megtanultam…

A legnagyobb kockázat, amelyet vállaltam…

A legnagyobb meglepetés az előző évemben…

A legfontosabb dolog, amit másokért tettem…

A legnagyobb dolog, amelyet befejeztem…

Hat kérdés 2020-ról

Mire vagy a legbüszkébb?

Ki az a három ember, aki a legnagyobb hatással volt rád?

Ki az a három ember, akire a legnagyobb hatással voltál?

Mi az a dolog, amit nem sikerült befejezned?

Mi a legjobb dolog, amit fölfedeztél magadban?

Mi az, amiért leginkább hálás vagy?


Neked mi segít év végén, hogy lezárd és nyiss egy új lapot?

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás