Dobozi-Dudás Bernadett írása


„Minden élet, akár a hópehely: távolról egyformának tűnik, de rejtélyes erők egyszerivé és megismételhetetlenné formálják.” (Orhan Pamuk)

Környezetismeret: A hópehely jégkristályok összeállásából keletkezik, amely a Föld légkörében keletkezve hullhat, mint fagyott csapadék. A hópehely keletkezéséhez az szükséges, hogy mikroszkópikus szuperhideg vízcseppek keletkezzenek a felhőkben, amelyek megfagynak.

Érdekesség: A szállingózó hópelyhek a vermonti Wilson Bentley (1965 – 1931) érdeklődését már kamaszkorában felkeltette. Mikroszkóp segítségével tanulmányozta a hópelyheket, majd rajzokat készíett róluk.

Wilson Bentley hópelyhei

Bentley kidolgozta a megfelelő mikroszkópikus fotótechnikát, és nem sokkal huszadik születésnapja előtt, 1885. január 15-én sikerült lefotóznia az első hópelyhet. Összesen mintegy ötezer darabot kapott lencsevégre. A hópelyheket „a szépség apró csodáinak” nevezte, több saját könyvében is megjelentek.

Mesekönyv Wilson életéről

Szomorú módon éppen egy hóviharban szerzett tüdőgyulladás vitte el 1931. december 23-án. Az általa kifejlesztett hópehelyfotózási technika olyannyira tökéletesre sikerült, hogy legalább 100 évig nem is állt elő senki újjal. Csak pár éve jelentkezett modern felvételekkel az orosz fotóművész, Alekszej Kljatov. A fotós szerint a hópelyhek (makró)fényképezése igazi kihívás, nemcsak azért, mert parányiak, hanem az utómunkák miatt is. Kljatov egész évben (nyáron is) dolgozik, hogy kibővítse, finomítsa hópelyheket tartalmazó gyűjteményét, egyébként árulja is a képeket.

© ZME Science/Alekszej Kljatov

A hópelyhek akkor alakulnak ki a légkörben, amikor a parányi porszemcséken kondenzálódott vízcseppek megfagynak. A kristályok mintája komplex környezeti hatások alapján formálódik: függ a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a légnyomástól, a széltől, stb. 0 és -8 °C közt elsősorban tű alakú pelyhek, -5 és -10 °C közt oszlopok és lemezek, -10 és -20°C közt lemezek, lapocskák keletkeznek. A legszebbekre, a csillag alakúakra -13 és -17 °C közt számíthatunk.

„A hópelyhek a mennyországból küldött levelek.” (Ukicsiro Nakaja)


Frances Chickering / Fotó: Dignity Memorial

A maine-i lelkészfeleség, Frances Chickering megfigyelte az ablakpárkányra hulló hópelyheket, majd papírkivágásokat készített változatos alakjukról. Ezeket 1864-ben könyvben is megjelentette.

1883 Cloud Crystals, a Snow Flake Album, by Chickering

Vajon gondolta volna, hogy nem sokkal később iskolás gyerekek milliói ragadnak ollót, és díszítik az általa kitalált módon az otthonuk, iskolájuk ablakait?

Ha kedvet kaptatok a hópelyhekhez, ITT találtok sablont hozzá, így otthon is könnyen elkészíthetitek.


Forrás: Éva Advent Különszám


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás