Nagyné Zanathy Sylvia írása


Igazi tavasz van, a járvány múlófélben, szabad a kijárás, újra nyitnak a sportközpontok, az éttermek, a közösségi terek. Itt az ideje a cselekvésnek, a kimozdulásnak, az előre haladásnak, ahogy arról a korábbi bejegyzésben már szó volt.  Ahhoz, hogy az első lépések a külvilág felé lendületesek, sikeresek, eredményesek lehessenek, kell a belső tűz, ami cselekvésre sarkall.
Az ajurvéda -ősi indiai gyógyító rendszer- szerint 5 elem van jelen az emberi testben: a föld, víz, tűz, levegő és éter elem. Az emberi egészség ennek az öt elemnek az egyensúlyi állapotán alapul.

A tűz elem több helyen is jelen van bennünk,  például az agyban, a szemben, a vérben, a májban,  és a has terében. Ez egy jógikus tűz, ami mindent átalakít, a beérkező tartalmakat befogadhatóvá, emészthetővé teszi.  Táplál, tisztít, de nem éget. Fontos, hogy ez a tűz a megfelelő helyen legyen. Amikor valahol gyulladás van a szervezetben, ott fokozottan jelen van a tűz elem, hogy elvégezze gyógyító, átalakító munkáját. A túlzott tűz felszaporodása esetén támogatni kell a szervezetet abban, hogy ez elvezetődjék megfelelő csatornákon keresztül, például a kutacson, a fejtetőn, mint egy kéményen keresztül kifelé. Ilyenkor finom csavaró gyakorlatok jöhetnek szóba, melyek segítségével a többlet tüzet a központi energia vezetékbe, a szusumna nádiba és onnan felfelé, kifelé vezethetjük.  A másik út, ha túl sok a tűz elem, „földelni” kell. Erre a hasonfekvő makarásana, magyarul krokodil póz az egyik legalkalmasabb testhelyzet.

De mit tegyünk, ha kevés a tűz elem? Erre gyűjtöttem néhány gyakorlatot a mellékelt videóban. Az első lépés a tűz terének megtisztítása: hanyatt fekvésben felhúzott térdekkel térdkörzések ki,- és befelé. Majd az  összegömbölyödéssel és nyújtózóssal finom pumpláló hatás jön létre, mint egy fújtató, ami belobbantja a pislákoló tüzet. A has terének aktiválása, a navasana, azaz csónak pózok különféle variációi táplálják, ébren tartják a belső tüzet. Közben egyre intenzívebben kezd el áramlani a vér, és nyirokkeringés, ami épp a megfelelő mértékben segíti visszahűteni a rendszert. Fontos, hogy a mozgás könnyed, erőlködésmentes legyen, összpontosított belső figyelemmel. Ha bárhol feszesség alakul ki (legyen az a homlok bőre, az állkapocs ízülete, a vállak, területe, vagy akár az elme) ott elakad az energia áramlása és csak feszültebbek leszünk a gyakorlás után, mint előtte. Ezeknek a gyakorlatoknak a célja, hogy mozgásba hozza, felszabadítsa a pangó energiákat, ébressze, táplálja a belső tüzet, feltöltsön. Az aktivitás után megfigyelhetjük, ahogy az ellazultság hullámai végigáramlanak az egész testen, az összezáródás után megnyílt terekbe intenzíven kezd el beáramlani a prána, az életerő, az energia.
A jóga az örömteli élet művészete. Ezzel az attitűddel érdemes gyakorolni.

Namaste


Szilvi korábbi blogposztjai a gerincjógáról blogunkon visszanézhetőek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás