Nagyné Zanathy Sylvia írása


Most, hogy enyhülnek a szabad mozgást, kijárást korlátozó szigorú szabályok, ideje beszélnünk a hogyan továbbról, az előre haladásról.

Bár a lábaink vinnének előre, de ha feszes, kötött a csípő, az előre haladás, az elmozdulás nehézkes.

A csípő területének átmozgatása, a csípőt körülvevő izmok erősítése és ellazítása hozzájárul az  itt lévő blokkok felszabadításához, oldja az elakadásokat, az ebben a térben tárolt feszültségeket. Egyben segít megőrizni a helyes testtartást is.  A csípő tere a  három fő stresszterület egyike, a mellkas és vállak/nyak mellett.

A csípőhorpasz izmot szokták a „lélek izmának” is nevezni –  lelki traumák, elnyomott érzések, érzelmek lenyomatai tárolódnak itt.

Ha a csípő körülötti izmok kellően lazák és erősek, könnyedén lehetséges az előrelépés, nem ütközünk akadályba. Persze mindannyian más és más fizikai adottságokkal, testfelépítéssel rendelkezünk. Az egyes népcsoportok fizikuma is sokban különbözik, például az európai eltér a keleti emberek testfelépítéstől. Ezért nem is várható, hogy itt  Európában, eltérő testi adottságok, életmód, éghajlat és egyéb körülmények között, ugyanúgy mozogjunk, mint azok, akik a jóga „őshazájában” élnek.

Rendszeres, gyakori és pontos gyakorlással azonban eljuthatunk oda, hogy a csípő terét lazává, élettel telivé tegyük, ami lehetővé teszi a könnyed haladást, az akadálytalan irány váltást. Ahogy a figyelmünket is folyamatosan ezen a területen tartjuk a gyakorlás közben, úgy bomlanak le az az elmebeli akadályok is a előremozdulás, irányváltás elől.

Néhány csípőt átmozgató gyakorlattal könnyedébben, feszültségektől mentesebben tudunk majd átlépni az előttünk lévő akadályokon.

Eredményes gyakorlást,

Namaste

Szilvi korábbi blogposztjai videókkal ITT érhetőek el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás