Nagyné Zanathy Sylvia


Ki ne vágyna arra, hogy az évek múlásával az arcbőre ugyanolyan sima, ránctalan maradjon, mint fiatal korában volt. Rengeteg féle módszer, eszköz és kence áll a fiatalos bőrre áhítozók rendelkezésére ahhoz, hogy ezt elérjék, vagy legalábbis próbálkozzanak vele. Ideig-óráig be is válhat némelyik technika, ám, ami belül rendszeresen megjelenik, az előbb utóbb az arcunkra lesz írva.

A békés elme, a gondolathullámok lecsendesítése a jóga útja, célja- „yoga chitta vritti nirodhah” mondja a jóga szútra.

Az ashtanga (nyolc fokú) jóga rendszere szerint a külső gyakorlásból, mint a jámák és nijamak (erkölcsi tiltások és előírások), az ászanák (stabil, egyben ellazult testhelyzetek), a pránayama (a prána tudatos irányítása) segítségével mind finomabb szintekre, lépcsőfokokra érkezhetünk. Ezeken a szinteken a külvilág érzékelése egyre inkább visszavonódik (pratjahara) és a figyelem fokozatosan befelé fordul (kontempláció, koncentráció, meditáció), olyan belső energia ébred, ami folyamatosan táplál, támogat, utat mutat. A nyolcadik lépcső a szamádhi, örömteli létállapot, ide szeretne minden jógi elérkezni.

A gyakorlás az első szinten indul, a nem ártással. A figyelem és a szándék erejével ebben válunk egyre tudatosabbá a jógaszőnyegen túl is.  Majd következnek egyszerű külső gyakorlatok, ilyen lehet az arcmasszázs. Az érintéssel kapcsolódunk a fizikai testtel és annak erejével töltjük, tápláljuk az arc bőrét. A néhány masszázs mozdulat ellazít, nyugtatja az elmét, az idegrendszert. Kisimítja a homlok bőrét, az apró ráncokat, ellazítja a szem, és az ajkak körüli gyűrűsizmokat. Tisztítja a homlok és arcüregeket, felébreszti az áramlást, az életet. Az arcmasszázs egyben jó ráhangolódás jógagyakorlásra. Ahogy az arc és a fej izmai ellazulnak, úgy áramlanak tovább az ellazultság hullámai a test többi részébe, oldódnak a feszültségek az izmokban, szervekben, végtagokban is.

Az előrehajló mozdulatok, testhelyzetek  tovább tonizálják az arcbőrt, edzik az agyi ereket. Minden előrehajlásnak  hűsítő, nyugtató hatása van, „hold típusú gyakorlatok”. Az arcmasszázs után egy ilyen üdvözletsort mutatok a mellékelt videóban.

Mint mindig, most is szót ejtek arról, hogy a jóga egészséges embereknek lett kitalálva, önmaga fejlesztésére és jobb megismerésére. Ezért bármilyen, főleg előrehajló mozdulat csak egészséges szív-,és érrendszerrel, idegrendszerrel végezhető, ha nincs semmiféle mozgásszervi probléma, illetve ilyen esetben orvossal való konzultáció után.

A gyakorlatsort 3-6x egymás után elvégezve pihenő pozícióban érdemes még néhány percig elmerülni a belső figyelemben, hogy a gyakorlat mélyebb hatásait is kifejthesse.

Namaste


Szilvi korábbi blogposztjai videóval ITT található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás