Vas Virág írása


Valljuk be, az iskolában nem mindig kötöttek bennünket a költők élete és munkássága.
Később persze rájövünk, hogy az irodalomtanárunk által egekig magasztalt személyek ugyanolyan emberek voltak, mint mi. Ők is szerettek, csaltak, szenvedtek, harcoltak, bántottak másokat és bántották őket is. Ebben a fényben megvilágítva még hitelesebb képet kapunk a műveik mögött rejtőző gondolatokról és érzésekről, így közelebb érezhetjük magunkat irományaikhoz.
Ebben az írásban pár érdekes tényt hoztam, amelyben szeretném jobban megismertetni a magyar költők titokzatos életét. Ezeket nem olvasod a tankönyvben!

 

Illyés Gyula

Illyés Gyula már akkor beleszeretett Kozmutza Flórába, mikor még nem is látta, csak a hangját hallotta.

 

Móra Ferenc

Móra Ferenc 1932 nyarán Balatonföldvárra utazott, hogy megírja Aranykoporsó című regényét. Egy nap sétálni indult, itt találkozott Kalmár Ilonával. A betegeskedő, nagypapakorú író és a házasság előtt álló menyasszony néhány nap múlva már szerelmes viszonyt folytatott, ami másfél évig, Móra haláláig tartott.

 

Petőfi Sándor

A költő már ötéves korától iskolába járt. Összesen 9 különböző intézményben tanult, általában igen jó eredménnyel. Aztán 18 évesen megunta a dolgot és elment inkább színésznek.

Nagy Shakespeare rajongó volt.

Petőfi balkezes volt, de mindkét kezével egyaránt jól tudott írni.

Petőfi Sándor 19 évesen, álnéven, Pönögei Kis Pálként mutatkozott be Vörösmarty Mihálynak, hogy őszinte véleményt kaphasson verseiről.

Kedvenc nemzeti költőnk nem sokáig gyötörte magát a művei formába öntésével. A János vitézt például hat nap és hat éjszaka alatt írta.

 

Kölcsey Ferenc

A magyar himnuszt eddig mintegy harminc nyelvre fordították le.

Benne van az útlevélben: A jelenlegi magyar útlevelekben kétféleképpen is megjelenik a himnusz: a műanyag adatlapon dombornyomással látható a kézirat szövegének részlete, az útlevél lapjain pedig UV-fény alatt látszanak a zenemű kottái.

Kölcsey Ferenc egyik levele Szemere Pálhoz a következőképpen zárult: „Ölellek véghetetlen szerelemmel, mint mátkád ölelni soha sem foghat – ez a szív nem a lyánykájé.”

 

Nemes Nagy Ágnes

Nemes Nagy Ágnes már 18 éves korában tudta, hogy költő akar lenni, verseit azonban nem tartotta elég jónak ahhoz, hogy a Nyugathoz eljuttassa őket.

Habár házasságkötésétől kezdődően a hivatalos iratokban dr. Lengyel Balázsné néven szerepelt, élete végéig Nemes Nagy Ágnes néven publikált.

Lengyel Balázs író, szerkesztő, kritikussal való válását követően munkatársi, szellemi kapcsolatuk a későbbiekben is megmaradt.

Több ízben képviselte Magyarország irodalmát külföldi felolvasó esteken és nemzetközi írótalálkozókon. (Belgium, Franciaország, Németország, Anglia, Írország, Izrael)

 

Molnár Ferenc

A háború után beleszeret a fiatal színésznőbe, Darvas Lilibe. De ez a házasság is hamarosan válással végződött. Házasságuk különös szabályok szerint zajlott: évente csak néhány hetet töltöttek együtt, ilyenkor valamilyen európai luxusnyaralóhelyre vonultak el kettesben. Az év többi részében még akkor sem éltek egy fedél alatt, ha a munkájuk éppen nem szólította őket a világ más-más pontjára. Darvas Lili éppen külföldön játszott, amikor Molnár megismerkedett a fiatal Bartha Vandával, 1947. augusztus 28-án reggel arról értesítette a szállodai detektív, hogy Bartha Vandát a szobájában holtan találták. Később a vizsgálat megállapította, hogy jelentős mennyiségű gyógyszert vett be, és whiskyt ivott rá. Molnár Ferenc nem tudta feldolgozni szerelme, Bartha Vanda halálát. Az író nyugtatókat szedett és keményen ivott, amely hallucinációkat eredményezett nála, így évekig élt úgy, hogy halott társával beszélgetett.

 

Arany János

Nem is akart költő lenni. Amikor 1836-ban otthagyta az iskolát, nem költő, hanem festő vagy szobrász szeretett volna lenni. Azért a színészkedést is kipróbálta, és zenélni is tudott

Arany Jánost az egyik legszemérmesebb költőnkként tartjuk számon, ám rengeteg erotikus tartalmú költeményt is alkotott, de ezek sosem kerültek napvilágra.

Gitározni is tudott. Ha most élne, talán még nagyobb rajongótábora lenne, ugyanis csupa menő dolgot csinált: verset írt, fordított, és még gitározni és zongorázni is tudott. 1870 körül kapott egy gitárt névnapjára a barátaitól, és emlékezetből leírt 150 kedvenc dalt, sőt néhány dalszöveget is írt.

 

Bródy Sándor

Bródy Sándor egy pofonnak köszönhette, hogy megismerte a mesterét, Jókai Mórt.

 

Jövőheti cikkünkben újabb érdekességeket gyűjtünk össze!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás