Fotó: Jarabin Kinga

Jarabin Kinga írása


A mesék világába, a mesék eredetét tekintve két úton lehet eljutni. Az egyik utat a műmesék kövezik ki, a másikat a népmesék. Szeptember 30-a, Benedek Elek születésnapja, és 2005 óta a Magyar Népmese Napja is.

Nagyon szeretem a meséket. Anyaként, íróként és pedagógusként egyaránt. A kötődő nevelés és a kiegyensúlyozott gyermekkor elengedhetetlen része az esti közös mesélés, meseolvasás. Gyermekkoromban sok időt töltöttem nagyszüleimnél a testvéremmel. Nagymamám minden este mesélt nekünk. A Hencegő nyúl volt az egyik nagy kedvencünk. Talán ismerős a történet a gyorsaságával mindig kérkedő nyúlról másnak is, akit végül két kis ravasz sün leckéztet meg. A másik kedvenc mesénk főszereplőjének – a két kis mackónak – napjai nagyon hasonlítottak a mieinkhez. Az én gyerekeim kedvence a három kismalac és a farkas volt, ami 20 évig volt nálunk a toplista élén.

Az élőszóval mesélés jótékony hatása semmivel sem pótolható, mégis egyre inkább felváltja az elektronikai eszközökön történő filmnézés. A készen kapott vizuális képek gátolják a gyermeki fantázia kibontakozását, a folyamatosan villogó képernyő úgy hat a gyerekek idegrendszerére, mint amikor felhúzunk egy lenkerekes autót. Amikor elengedjük – kikapcsoljuk a televíziót, a számítógépet -, akkor a lehető legnagyobb sebességre kapcsolva mozgásba lendül. Így történik ez a gyerekeinkkel is. Ugrálnak, pörögnek, nem tudnak megülni az iskolapadban, egy zöld tábla, de még egy interaktív táblára kivetített feladatlap sem fogja őket lekötni.

Az élőszóval mesélés fejleszti a gyermekek gondolkodási és kifejező képességét, bővíti a szókincset, a kifejező készségüket. Segítik a személyiség fejlődését, fontos érzelmi kapaszkodót adnak, megtanítják, hogy kitartással és türelemmel, a jó győzedelmeskedhet a rossz felet, hogy semmi sem tart örökké, csodák már pedig léteznek, és hogy a hit hegyeket képes megmozgatni.

A magyar népesék még ezen is túlmennek. Választékos szófordulataik a magyar nyelv csodás és végtelen világát tárja fel mind az olvasó, mind a hallgató előtt. Szembe mennek a mai kor sok helyen eltorzult világképével, erkölcsi útmutatót, tartást adnak, felfedik nemzeti gyökereinket nemzedékek egymásra halmozott tudásának megőrzésével. Megtanítják, miként működnek az emberi kapcsolatok, érzelmek, hogy a kreativitás, az álmodozás, valamint a játék által mennyivel könnyebben oldhatjuk meg az elénk kerülő problémákat, és hogy a becsületesség, a hűség továbbá a jószívűség mindig meghozza jutalmát.

Olvassunk. Olvassunk sokat, sok magyar népmesét. Adjuk meg az esélyt és a lehetőséget a gyerekeinknek a mesék világán át arra, hogy mind gyerekként, mind felnőttként szembe tudjanak nézni a problémákkal, melyekre épp úgy, mint a főhős a mesében, megtalálva megoldást, végül boldog és tartalmas életet élhetnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás