Fotó: pixabay.com

Tudtad, hogy a világon beszélt nyelvek száma 7105?

A világ bizonyos részein a népszerűbb nyelvek vették át az uralmat. Európa mintegy 740 milliós lakossága ma csupán 284 élő nyelvet beszél, ugyanakkor a több, mint 1 milliárdos népességű Afrikában a mai napig 2146 nyelv van használatban. Észak-és Dél-Amerikában 1060, Ázsiában 2034, Csendes-óceáni térségben 1311 ismert nyelvet dokumentáltak.

A legelterjedtebb nyelvek erős dominanciáját mutatja, hogy a világ népességének 80%-a a 7105 élő nyelv közül csupán 83-at használ.

Nyelvek, beszéd, kommunikáció nélkül az élet elképzelhetetlen. A különböző közösségek közötti kapcsolatok bővülésével bizonyos nyelvek elterjedtek, és azokat egyre többen kezdték beszélni, míg mások visszaszorultak, vagy akár ki is haltak. Bizonyos nyelvek nem csupán egyetlen országban töltik be az uralkodó nyelv szerepét. Elterjedtek más országokban is, sőt, van ahol az ország első számú nyelvévé váltak. Ezekben az országokban párhuzamosan léteznek második, harmadik, sőt néha további nyelvek is.

A legtöbb beszélő által használt nyelv: angol, spanyol, német, olasz, kínai, arab, orosz, francia, portugál, holland, koreai, maláj, szuahéli, perzsa.

Nézzünk be a világ egyes részeibe.

Kalifornia, USA- Itt 200 éve még 90 különböző nyelvet beszéltek az őslakosok. Mára mintegy 50 nyelv maradt fent, és mind a veszélyeztetett nyelvek közé tartozik.

Jucsi, USA – A jucsi indiánok nyelve ún. szigetnyelv, ami azt jelenti, hogy a kutatók semmi féle kapcsolatot nem találtak közte és más élő nyelvek között.

Spanyol, USA – Az amerikaiak 12%-nak spanyol az anyanyelve.

Chamicuro, Peru – Ezt az indián nyelvet a chamicuro közösség mindössze két tagja beszéli.

Guarani, Paraguay – A dél-amerikai országok többségében a spanyol az uralkodó nyelv, Paraguayban viszont az őslakosok nyelve, a guarani is hivatalos.

Holland, Suriname – Suriname hivatalos nyelve a holland, de a lakosság 40%-a a helyi nyelvet, a szranai tongót is beszéli.

Skandináv nyelvek – Ebbe a csoportba igen hasonló nyelvek tartoznak: a norvég, a svéd, az izlandi és a dán Akik beszélik az egyik nyelvet, jó eséllyel értik a másikat is.

Kamerun – Kamerunban több, mint 280 különböző nyelvet beszélnek, ebből 16 súlyosan veszélyeztetett.

Teri számi, Oroszország – Az Északi-sark vidékének őslakosai, a számik egyik nyelve. Egy 2010-es kutatás szerint már csak két ember beszéli.

Oroszország – Az orosz mellett 5 olyan nyelv van Oroszországban, amelyet legalább 1 millióan beszélnek: a tatár, az ukrán, a baskír, a csecsen és a csuvas. Az ország kisebbségi nyelvei közül legalább tízet kihalás fenyeget.

India nyelvei – Indiának 22 hivatalos nyelve van, a kormány azonban csak a hindit és az angolt használja.

Kínai – A mandarin kínait beszélők száma kb. 1 milliárdra tehető. A világ összes nyelve közül a legtöbb embernek ez az anyanyelve.

Pápua Új-Guinea – Több száz nyelvet használnak itt, így a nyelvek szempontjából ez Földünk legváltozatosabb helyszíne.

Vanuatu – A szigetcsoport 18 nyelvét már összesen csak tízen beszélik folyékonyan.

Ausztrália nyelvei – Az európai telepesek megjelenése előtt az őslakosok közel 400 nyelvet beszéltek. Napjainkban mindössze kb. 15-öt ismer az összes korosztály. További 7 nyelvet már csak az idősek beszélnek, ami azt jelenti, hogy beavatkozás nélkül ezek hamarosan ki fognak halni.

A nyelvek akkor tűnnek el, amikor már nincsenek beszélőik. A régi nyelvek kihalásához vezethetnek pl. a háborúk, vagy a városiasodás. A nyelvek eltűnése igencsak felgyorsult – több, mint 200 olyan nyelv létezik, amelyet kevesebb, mint tízen beszélnek.

J.K.


Forrás: Mi és hol van a világban? – HVG Könyvek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás