Fotó: pixabay.com

A fesztiválok lehetőséget nyújtanak vallási vagy kulturális hagyományok megünneplésére. Mindenekelőtt azonban kiváló alkalmak bulizásra. Magyarországon is számos fesztivál kerül megrendezésre nyaranta: Sziget, Fazen, Tábor Fesztivál, Balaton Sound és még sorolhatnám. De nézzünk körül a nagyvilágban, milyen témák és események ihlették meg az embereket egy-egy nagyobb fesztivál megszervezésére.

Karnevál, pl. Rio de Janeiró-i, általában hatalmas felvonulás, amelyre közvetlenül a nagyböjt (keresztény húsvétot megelőző és mértékletes táplálkozást kívánó időszak) kezdete előtt kerül sor.

Főbb karneválok helyszínei:

Kínai újév. A tél végének megünneplésére rendezik meg Kínában a Tavaszi Fesztivált, amely során lámpásokkal és kínai sárkányokkal vonulnak fel az utcákon. A családok kitakarítják a házukat, hogy a balszerencsétől megszabaduljanak, és így üdvözöljék az új évet. Minden olyan országban, ahol jelentős kínai közösség él, megrendezik ezt a fesztivált:

Világraszóló partik. Bizonyos fesztiválok a világ legtávolabbi pontjairól is vonzanak látogatókat. Járhatnak nagy kosszal, mint pl. a Tomatina, de ilyen megmérettetés pl. a feleségcipelés is.

A legfontosabb világraszóló partik helyszínei:

Érdekesség. Először az 1621-es aratások után tartották meg a Hálaadást Kanadában és az Amerikai Egyesült Államokban. Az őszi betakarítások ünnepén pulykát szolgáltak és szolgálnak fel azóta is. Az Egyesült Államokban a Hálaadás napján több, mint 45 millió pulykát tálalnak fel, Kanadában további 3 millió pulyka esik áldozatául az ünnepnek.

J.K.


Forrás: Mi és hol van a világon? – HVG Könyvek

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás