Pap Anita könyvtáros írása


Klaus Hagerup 1946-2018. Norvég író. Illusztrálta: Lisa Aisato

Izgatottan vártam, hogy a kezembe vegyem ezt a mesés könyvet, melynek főszereplője egy kislány, aki valamiért meg akarta menteni a könyveket. Kíváncsivá tett, vajon miért kell a könyveket megmenteni, mi lehet a cselekmény.

Felnőttként is szeretek mesekönyveket olvasni, visszarepít kicsit a gondtalan gyerekkorba. Nos, kedves olvasó ez nem az a könyv, ami a gondtalan gyermekkort idézi, de mindenképpen tanulságos kis olvasmány.

A könyvtár az egyik helyszín a mesében, így könyvtárosként még inkább kíváncsi voltam miről szól ez a varázslattal körülvett iromány. Sejtelmes, néhol rémisztő rajzokkal illusztrált, a borító is különös. Nem az a külső jellemzi, ami miatt azonnal megvásárolunk egy könyvet „jajj, de szép” felkiáltással, na de az ízlések különbözőek. Menet közben kiderült számomra, hogy a rajzoknak komoly közölni valójuk van! Később visszatérek erre.

„Tudod, mi történik a könyvekkel, amiket nem kölcsönöznek ki a könyvtárból? Ha senki nem olvassa őket többé, eltűnnek, és velük együtt azok is, akik a könyvekben élnek. Anna mentőakciót szervez…

Bájos és költői mese a varázslatról, melyre a könyvek képesek: megváltoztathatják az életünket.”

Főhősünk Anna egy 10 éves kislány, aki imád olvasni, szeret könyvtárba járni. Még akkor is a könyvekben lelt vigaszt, mikor szomorkodott, hogy közeleg a 10. szülinapja, ugyanis nagyon félt, hogy megöregszik. „Anna számára a könyvek szereplői ugyanolyan valóságosak voltak, mint az élet. Olvasás közben sok barátot szerzett, meg néhány ellenséget is.

Ennek a csodás mesekönyvnek igen komoly mondanivalói vannak, mély problémákat feszeget. A sorok mögött a félelem az elmúlás rejtőzik. Az eleje szomorú hangulatú nagyon, egy rémálommal kezdődik. Félelem a jövőtől az öregedéstől a haláltól az elmúlástól. Emlékszem gyermekkoromban nekem is volt egy szakasz, mikor gyakran foglalkoztatott a halál témája, féltem is tőle nagyon.

Rémálom, elhagyatott könyvtárak, elmúlás, halál, remény, hit, kitartás. Érezhető viszont a folyamat, hogyan halad egyre pozitívabb irányba a történet. A ki nem mondott problémák íze szinte érezhető: a könyvolvasás megkopása, a könyv szeretetének hiánya, gyér olvasóközönség a könyvtárakban. A történet egyik üzenete, hogy minél többet olvassunk, olyan történeteket melyek elgondolkoztatnak és talán egyszer a segítségünkre is lehet a levont tanulságok által.

Ami nagyon tetszett, hogy gyerek és a felnőtt nézőpontját is bemutatja. A történet összetett és mély mondanivalóval bír, amiket a rajzok is megerősítenek. A rideg, félelmetes, sejtelmes grafika, mind a mondanivaló megerősítése. Kisgyermekes családokban együttolvasásra ajánlom, hogy meg tudják beszélni a szülők a gyermekükkel, hogy mi a mondanivalója a mesének, hiszen fontos témákat érint.

Anna iskola után általában a könyvtárba igyekezett, a könyvtáros hölgyet Monsen néninek hívják. Anna és Monsen néni jó barátok. Egyik nap a könyvtáros nénit szomorú hangulatában találta Anna. Monsen néni azért szomorkodott, mert volt bőven olyan könyv a könyvtárban, amit nem akart senki kölcsönözni, pedig nem tudják, hogy mit hagynak ki.

Harmadik főszereplőnk Milton Berg, aki a könyvtár raktárjában dolgozik és megsemmisíti a könyveket az igazgató asszony kérésére, mondván ezeket már nem olvassa senki és sok helyet foglalnak a polcokon. Ha nem lennének megsemmisíteni való könyvek, akkor Milton Bergnek nem lenne munkája.

Anna szerint, ha a könyveket megsemmisítik, akkor a könyvekben lévő szereplők is megsemmisülnek a könyvvel együtt. Így hatalmas elhatározásra jut! Meg kell menteni a könyveket! Csak úgy tudjuk a könyveket életben tartani, megmenteni, ha elolvassuk őket. Igen jól sejtitek! Anna a könyvek megmentése érdekében elhatározza, hogy elolvassa azokat a könyveket, amiket senki nem olvas már. Egy nagy talicskányi könyvvel távozik a könyvtárból Monsen néni örömére.

Anna csak olvasott és olvasott, míg össze nem gubancolódtak a gondolatai a rengeteg szereplő az a sok könyv, elég- elég gondolta. Borzasztóan boldog volt, hogy megmentett egy kupac könyvet a megsemmisítéstől, de nem akart egy darabig olvasni.

Mikor ismét meglátogatta a könyvtárat, hogy visszavigye azt a sok könyvet mondta is Monsen néninek, hogy nem tud többet olvasni megtelt a sok szereplővel és történettel a feje és pihennie kell. Monsen néni egyetlen egy könyvet nyújtott Anna felé, és kérte, hogy még ezt az egyet olvassa el. A könyv címe: Az elvarázsolt erdő. Főszereplője egy kisfiú Waldemar és a nagymamája. A nagymama a legcsodálatosabb dologról mesél az unokájának, ami csak érheti életben. A könyvből azonban hiányzott az utolsó lap a befejezés, amiből kiderült volna, hogy mi az a csodálatos dolog. Anna nagyon csalódott volt, hogy nem tudta meg mi volt az a csodálatos dolog, ami Waldemart érhette. Így keresőakciót indít, hogy megtudhassa, mit rejt a befejezés, ugyanis egyetlen példány volt a könyvtárban a könyvből. Vajon sikerül másik példányt találni? Vajon Monsen néni ismeri a történetet, tudja mi a befejezés?  Vajon kiderül egyáltalán, milyen csodálatos dolog fogja Waldemart érni? Vajon hányan fogjátok megmenteni ezt a könyvet kedves olvasóink?

Könyvtárunkban több példány is megtalálható! Vigyétek haza és mentsétek meg a szereplőket!

A könyvtár ugyan jelenleg zárva tart, viszont mától elindult a teraszos kölcsönzés. A részletes szabályok és a szűkített nyitvatartás megtalálható a Könyvtár weboldalán ITT.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás