Miért fázunk meg könnyebben ősszel és hogyan tudjuk elkerülni a betegeskedést?

Az ősz fokozott hidegebb hőmérsékletű időszak, és több tényező miatt fázhatunk meg könnyebben ebben az évszakban:

Hőmérsékletcsökkenés: Az ősz általában az időjárás lehűlésével jár, és az alacsonyabb hőmérséklet miatt a testünk nehezebben tartja meg a meleget. A hideg levegő közvetlenül a testfelületen hőveszteséget okozhat, és ezért fázunk meg.

Rövidebb nappalok: Az őszi napok rövidebbek, ami kevesebb napsütést és meleget jelent. A napfény hiánya befolyásolhatja a test hőszabályozását és az energiaszintet.

Ruhanemű: Az ősz az időjárás változékonyságát hozza magával, és gyakran szükség van réteges öltözködésre. Azonban ha nem megfelelően öltözködünk vagy nem viselünk elegendő ruhát, könnyebben kihűlhetünk.

Kevesebb testmozgás: Az emberek gyakran kevesebbet mozognak az őszi hónapokban, mivel a hideg időjárás miatt kevésbé hajlandók kint sportolni vagy aktívan időzni szabadban. A mozgásszegény életmód hozzájárulhat a testhőmérséklet csökkenéséhez és az általános hidegérzethez.

Vitaminhiány: Az ősz és a tél során a napfény mennyisége csökken, és ezért a D-vitamin szintünk is lecsökkenhet. A D-vitamin szerepet játszik a kalcium anyagcserében és a csontok egészségének fenntartásában, és a hiánya gyengítheti a csontokat és az immunrendszert, ami hajlamosabbá tehet a hideg érzésre.

Pszichológiai hatások: Az őszi időszak hosszabb sötétsége és kevesebb napfény lehet pszichológiai hatásokkal is jár, például hangulatingadozásokkal és energiaszint csökkenéssel, ami hozzájárulhat a hidegérzethez.

Az emberek különbözőképpen reagálnak az őszi hidegre, és a hidegérzet mértéke is változhat az egyéni érzékenység és a test hőszabályozó képessége alapján. Azonban az öltözködés megfelelő rétegezése, a rendszeres testmozgás és a vitaminok megfelelő bevétele mind olyan lépések, amelyek segíthetnek enyhíteni a hideg érzetet és támogathatják az egészséges életmódot az őszi hónapokban.


Mezei Eszter Humánkineziológus Edzés Otthon Bombaforma Program

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás