Az óraátállítás, amikor az órát egy órával előre vagy hátra állítjuk az évszakváltásokhoz kapcsolódóan, általában megviseli a szervezetet, mivel megzavarja a biológiai órát és az alvási ciklust. Ha az alábbi tünetek akármelyikét is érzékeljük magunkon az óraátállítás után, nem kell azonnal kétségbeesni. Fogadjuk meg az alábbi tanácsokat és próbáljuk meg türelemmel kivárni, míg szervezetünk alkalmazkodik az új helyzethez.

Alvászavar: Az óraátállítás miatt az alvási időpontok megváltoznak, és a szervezetnek alkalmazkodnia kell az új ritmushoz. Ez gyakran alvászavart okozhat, mivel nehezebb lehet elaludni vagy felébredni a megszokottnál korábban vagy később.

Biológiai óra zavara: Az emberi testnek van egy belső biológiai órája, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, az anyagcserét és más testi funkciókat. Az óraátállítás megzavarja ezt a belső órát, ami nehézségeket okozhat az alkalmazkodásban.

Jetlag-szerű tünetek: Az óraátállítás miatt fellépő alvászavar és a biológiai óra zavara hasonló tüneteket okozhat, mint amiket az időzónák közötti utazás, vagyis a jetlag, ami fáradtságot, aluszékonyságot, koncentrációs problémákat és hangulati ingadozásokat okozhat.

Fiziológiai hatások: Az óraátállításnak fiziológiai hatásai is lehetnek, például azáltal, hogy befolyásolja a hormonok kibocsátását, például a melatonin szintjét, ami az alvás szabályozásában fontos.

A legjobb, amit tehetünk, hogy könnyebbé tegyük az alkalmazkodást, az az, hogy fokozatosan igyekszünk átállni az új időpontra, például néhány nappal az óraátállítás előtt előre vagy hátra toljuk az alvási időpontunkat . Továbbá fontos az is, hogy az óraátállítás során különösen ügyeljünk az egészséges alvási szokásokra és az alvás minőségére, hogy minimalizáljuk az esetleges kellemetlenségeket.


Mezei Eszter Humánkineziológus Edzés Otthon Bombaforma Program

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás