1932-ben a fóti Gazdakörnek, a „Hangya” Szövetkezetnek és a fótiak összefogásának köszönhetően a Károlyi család által adományozott telken megépült a „Kultúrház”, Szalkai Jenő tervezése alapján. Ez az épület a tősgyökeres fótiak szemében ma is fontos erkölcsi érték. A Vörösmarty Művelődési Ház 1951-ben vette fel a reformkor legnagyobb költőjének nevét, aki a Fáy Présháznál a fóti szüreten 1842-ben itt alkotta meg híres, hazafias bordalát, a Fóti Dal-t.

A Ház több, mint kilenc évtizede szolgálja a kultúrát, központja a már hagyományos Fóti Ősz rendezvényeinek. Színház, kiállítás, koncert, tánc- és játszóház várta idén is a hozzánk látogatókat.

Sajdik Ferenc, Ájus Annamária és az IldesignArt képei díszítették kiállítótermeinket. Az őszi kézműves játszóházban a Ceruzahegyező szeretett pedagógusai, Gubáné Lécz Anita, Deák Brigitta, Lovas Luca és Keresztesi Tündi várták papírmunkákkal a családokat, amíg természetes anyagokkal, népi tevékenységekkel és zenés mulatsággal a Napra-forgó Műhely és a Pereputty Együttes hozott hamisítatlan őszi hangulatot a rendezvényre.

Az ide Fóti Ősz különleges jelentőséggel bírt a Vörösmarty Művelődési Ház életében, mivel fennállásának 90. évfordulóját ünnepelte a Ház. Ez alkalomból ingyenes előadásokat tekinthettek meg az érdeklődők. Közel kétszáz gyereknek hoztunk élő irodalomórát, a Bohém Társulat előadásában Vörösmarty Csongor és Tündéje felejthetetlen élmény maradt minden nézőnek. Az idősebb korosztály nosztalgikus hangulatban és könnyes szemmel távozott Dévényi Ildikó (öltöztetőnő) és Lukács Melinda (Karády Katalin) Karády estjéről, melyen a nehéz sorsú énekesnő életútja elevenedett meg a színpadon. A sort Jónás Géza fantasztikus cimbalom koncertje zárta. Tárogatón közreműködött Terék József, Farkas Zsolt brácsán, Szekeres Marcell Péter pedig nagybőgőn játszott.

Jarabin Kinga írása


Támogatók:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás