Mezei Eszter írása


A barátaim tudják, hogy nem vagyok nagy konyhaművész. Nem szeretek se főzni, se pedig a konyhában sündörögni… Nem tudom, hogy miért alakult ez így ki?! Lehet, mert állandóan rohanok és a szabadidőmet nem a konyhában szeretném tölteni, hanem inkább a családdal.

Ezért én azt szoktam mondani, hogy nagyon szeretek “aprítani” zöldséget, gyümölcsöt.. mindegy csak gyorsan csináljak valami finomat, amit az egész család szeret.

Nagyon szeretem a céklát és a fokhagymát, ezért próbáltam ki egyszer, hogy csinálok egy céklás salátát…és isteni lett.

Mi kell hozzá?

A megpucolt céklát apró kockára, a fokhagymát is pici apró darabokra vágom (ha van fokhagymanyomó, azzal is tökéletes). Mivel én nagy fokhagyma fan vagyok, ha van itthon, szoktam beletenni fokhagymakrémet is a salátába, de akkor vigyáznom kell az extra só adagolásnál. Erre az egészre ráteszem a pestot, görögjoghurtot, sót, borsot és ízlés szerint az olivaolajat. Összekeverem és kész. Max 5 perc az étel ha előre megfőzött céklával dolgozol (én mindig azzal szoktam :)).

A gyerekek nagyon szeretik és a legkisebb lányomnak ez az egyik kedvence. Ha magamnak csinálok egy adagot, tuti a felét ő eszi meg előlem. 🙂

A cékla kalóriaértéke alacsony, 100 grammban 43 kcal van, fehérje tartalma 1,6g, zsír 0,2g, szénhidrát 6,8 g. Kimagaslóan gazdag értékes összetevőkben. A-, B-, C-vitamin-tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő. Bővelkedik antioxidánsokban, emellett pantoténsavat, likopint, biotint, szilíciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, kalciumot, cinket, rezet, továbbá mangánt és vasat tartalmaz.

A cékla az a szuperélelmiszer, főleg a téli hónapokban, az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk. Kiemelkedő vastartalma miatt, jól szállítja a vérben az oxigént, ennek következtében jobb lesz a szervek oxigénellátása, és  hatékonyabban előzhetők meg a gyulladásos folyamatok. A cékla elérhető organikus táplálékkiegészítőként is. Ebben a formában tápanyag-tartalmából nem veszít, viszont könnyebb a mindennapos felhasználása, ráadásul gyümölcslébe keverve azok is fogyaszthatják, akik egyébként nem kedvelik az ízét. A cékla erősíti a bélrendszert, a benne lévő betain pedig segíti a zsírok lebontását, ezért zsírégető hatása is van. Ha sárgarépával és uborkával fogyasszuk, még inkább segít a zsírt lebontani. A cékla nitrátban gazdag. Az emberi szervezetben a nitrát nitrogén-oxiddá alakul, amely segít kitágatani az ereket. 2-2,5 deci céklalé fogyasztása órákra rendbe teheti a vérnyomásodat. A cékla a betain tartalamának köszönhetően hatékony gyulladáscsökkentő is. Megvédi a sejteket, a belső szerveket,  rendszeres fogyasztása betegség megelőző hatással is bír.

Plusz ami nekem nagyon bevált, szülés után napi 1 liter friss céklalevet ittam, hogy könnyebben regenerálódjon a szervezetem.

Próbáljátok ki ezt az egszerű receptet! Nem fogtok csalódni!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás