
Mezei Eszter írása
A spárga gazdag növényi tápanyagokban (azaz fitonutriensekben). Találhatunk benne A-, C-, E- és K-vitamint, a B-vitamincsalád több tagját, vasat, folsavat, kalciumot, káliumot, cinket, magnéziumot, szelént, mangánt és foszfort is. (A folsav és vas tartalma miatt várandósoknak kifejezetten ajánlott.)
A zöld spárga klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint világos változatában, ezért táplálékként is értékesebb.
Az élelmirost-tartalma is igen magas, ezzel segíti az egészséges bélmozgásokat.
Kalóriatartalma alacsony, 100 gr kb. 20 kalóriát tartalmaz.
A quiche lorraine az egyik legismertebb francia étel, ami tulajdonképpen egy sós pite. Szinte minden francia otthonban találkozhatunk vele, és a bisztrókban is népszerű. Kicsit macerás, de megéri elkészíteni!
HOZZÁVALÓK:
A töltelékhez:
- 25 dkg zöld spárga
- 1 dkg teavaj
- só és frissen őrölt bors
- 1-2 db fokhagymagerezd
- 5 db tojás
- 2,8 dl habtejszín
- 5 dkg trappista sajt
- 5 dkg cheddar sajt
A tésztához:
- 15 dkg finomliszt (+ a nyújtáshoz)
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál porcukor
- 12,5 dkg teavaj (hideg)
- 2 evőkanál víz (hideg)
ELKÉSZÍTÉS
- A spárgát alaposan megmossuk és megszárítjuk. A fásabb alsó végét levágjuk és eldobjuk, majd 1 centis darabokra vágjuk és ahogy haladunk a zsengébb részek felé úgy hagyjuk nagyobbakra.
- Egy közepes méretű serpenyőt felforrósítunk és felolvasztjuk a vajat. Szórjuk rá a spárgát és mozgassuk át, hogy mindenhol bevonja a vaj. Fűszerezzük sóval, borssal, finomra aprított fokhagymával. Mozgassuk át és pirítsuk addig, amíg itt-ott aranybarnára sült. Ekkor tegyük félre hűlni.
- A quiche tésztájához szórjuk a lisztet egy tálba és keverjük bele a sót és a cukrot. Daraboljuk bele a hideg vajat és a kezünkkel, gyors mozdulatokkal morzsoljuk össze. Ha már morzsás az állaga adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet és tényleg gyorsan gyúrjuk egybe.A gyorsaságra és a hideg alapanyagokra azért van szükség, mert a kezünktől megolvadhat a vaj és akkor kezelhetetlen lesz a tészta. Fóliába csomagolva tegyük be a hűtőbe 20 percre.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütés, légkeverés nélkül, (180 fok légkeveréssel) és készítsünk elő egy 23 cm-es piteformát. A vajas tészta nem ragad bele, nem kell kivajazni. Miután kihűlt a tészta vegyük ki és enyhén lisztezzük meg a nyújtódeszkát és a tésztát is. Fokozatosan nyújtsuk ki a piteformánál kicsit nagyobbra. Emeljük a tésztát a formába, igazítsuk bele és óvatosan nyomkodjuk a széléhez körben. A túl logó felesleget vágjuk le és pótoljuk ki vele a hiányosabb részeket, ha vannak.
- A szélét tűrjük vissza alá körben, így vastagabb lesz a pereme és szépen tudjuk mintázni az ujjunkkal. Két ujjal nyomjuk meg finoman kivülről, miközben egy ujjal szemben ellentartunk, így csinosabb lesz
- A töltelékhez üssük fel a tojásokat és verjük habosra. Szórjunk rá 3/4 teáskanál sót és öntsük bele a tejszínt. Reszeljük bele a sajtokat és keverjük el alaposan, hogy ne álljon össze benne. A spárga csúcsokat kiemeljük, hogy majd a tetejére tegyük.
- A többit keverjük a sajtos szószba. Így mehet a pitébe. A csúcsokat pedig rakosgassuk szépen a tetejére. Végül előmelegített sütőben, 45-50 perc alatt süssük készre.
Jó étvágyat!