Dobozi-Dudás Bernadett írása


Legrégebbiek

A motiváló, önfejlesztő könyvek sosem álltak távol tőlem, mindig volt egy-egy olyan időszak, amikor a legjobb krimik közé beszorítottam egyet. A két legrégebbi Farkas Líviától az Ennél zöldebb nem lesz!, ami anno az alcímével fogott meg: Útmutató azoknak a nőknek, akiknek elegük van a toporgásból. Nekem akkor valószínűleg nagyon elegem volt. A másik könyvet (Élj a Vonzás Törvénye szerint!) a barátnőmtől kaptam 2011-ben és a mai napig nagyon motiváló könyvnek gondolom. (Persze 9 év sok idő, feltételezhetően most más érzésekkel olvasnám, de a lényegen nem hiszem, hogy változtatna.) Ami nagyon megfogott: a feladatok, amiket folyamatosan meg kellett oldani, a motiváló idézetek, a kérdések, amik velem kapcsolatosak, mégis nagyon nehéz rájuk válaszolni. Azt hiszem ideje újraolvasnom!

Ajánlásra

Az Éld az életed! című könyvet egy barátnőm ajánlotta. Picit hasonlít a fent említett Jack Canfield könyvre, hiszen alapja ennek is a vonzás törvénye, de egy teljesen más megközelítésből. Valós példákkal, élettörténetekkel bizonyítja az írónő, hogy amiről ő ír, az valóban működik. „Ha a gyermek az első esés után felhagyna a próbálkozással, sosem tanulna meg járni.” Minden szakasz végén egy mantra van, ami a könyv végére egészen sajátunkká válik. A benne lévő lista, ami tartalmazza az összefüggést egykori, vagy jelenlegi betegségünk és az írónő által megadott okok között, egészen valóságszagú.

Egészség

Amikor úgy éreztem a „fejem rendben van”, elkezdtem más motivációk után kutatni. Egy időben veszettül rákattantam az egészséges életmóddal foglalkozó könyvekre. Ezek közül legjobban Szigeti-Kovács Eszter könyve (Egészséges életmód 21 nap alatt) tetszett. Egy élhető, könnyen elsajátítható, mindenki számára elérhető életmódprogramot kínál. Naptárral, táblázatokkal, rengeteg olyan információval, amik megértésével máris könnyebben valósíthatjuk meg az azzal kapcsolatos megvonást, esetleg változtatást. Receptekkel, példákkal, érdekességekkel tűzdelve tanít, nekem nagyon tetszett. (Persze ezt is de jó lenne újraolvasni…)

Otthonteremtés

Közel 3 éve (pontosan a megjelenés napján, dedikálva) a szülinapomra kaptam meg Juditu könyvét a kolléganőimtől. Megmondom őszintén a dekor.álom című könyv nekem sokkal inkább lakáskiegészítő, mint motiváló könyv. Nem is kell mindenkinek ezermesternek lennie, attól lehet imádni, ahogyan Juditu csinálja és még jobban lehet imádni ezt a gyönyörű könyvet, aminél kevés dekoratívabb került a kezembe az utóbbi években. Természetesen ettől függetlenül, szerintem nagyon sokakat motivál a benne lévő tartalom (20 egyszerű, pár lépésben megvalósítható dekoratív ötlet otthon), ezért került be a mai listámba.

Életérzés

2017 év végén mindenki a dán életérzéssel ismerkedett. De a Hygge című könyv engem nem csak a láz miatt érdekelt. Tényleg isteni érzés volt a bekuckózásról, a gyertyákról, az otthon melegéről, és a dánok szokásairól olvasni, főleg február derekán a paplan alatt. A könyv pedig minden kézbe fogáskor lenyűgözött, tökéletesen kivitelezett, kiváló minőségű. Imádtam forgatni. Azóta persze elterjedtek a finn, norvég, svéd életmódról szóló könyvek is, de meghagytam magamnak a Hygge emlékét és nem kavartam össze magam más országok kultúrájával és a boldogsághoz való viszonyukkal.

Lektűr

A legnagyobb könyves csoportban annyi ember dicsérte A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van című kötetet, illetve több barátnőm is elolvasta, hogy egy akció keretén belül én is megvásároltam. (Korábban a blogon már írtunk róla részletesebben). Jó volt, de ennél sokkal nehezebb könyveket is olvastam már motivációs témában. Talán azért is tudtak több, mint 2 millió példányt eladni világszerte, mert általános, mindenkihez szól és könnyű a nyelvezete. A folytatásait viszont már nem vettem meg.

Hulladékmentes élet

Bea Johnson könyvében még csak a 30. oldalon járok, de elmondhatom, hogy nagyon ígéretesnek tűnik, azzal kapcsolatban, hogyan változtassuk meg magunk körül a környezetünket úgy, hogy közben nem feszülünk meg. „A természeti kincsek vészesen fogynak, mégis vesszük a kőolaj-alapú termékeket. A gazdaság gyenge, mi pedig külföldi termékekkel kényeztetjük magunkat. Az általános egészségünk romlik, ennek ellenére feldolgozott élelmiszerekkel tömjük magunkat, és toxikus termékeket viszünk haza.” Ha nem is fogadjuk meg a legtöbb tanácsot Beától, de rengeteget megtudhatunk arról, hogy mi magunk hogyan járulunk hozzá a Föld pusztulásához. 368 oldal, de ebben vannak receptek, táblázatok és sok felsorolás is, úgyhogy nem kell megijedni, ennyit megérdemel a környezetünk, amiben élünk!

Ikonikus

Michelle Obama: igazi példakép ez a nő, és ezt az első könyve csak még jobban alátámasztotta. Politika olvasmányos formában, egy család, akik már az első lapokon a szívünkbe lopják magukat. Egy szerelem, karrier, választások, a Fehér Ház és ami a falak mögött van. Tökéletes szeptemberi olvasmány, hogy újra tettre kész legyél. Szívből ajánlom ezt a könyvet! 

Önéletírás

Végül, de nem utolsó sorban egy könyv Anyukám könyvespolcáról, Sophia Loren Élni és szeretni címmel, amit még nem olvastam, de a fülszöveg alapján Michelle Obama könyvéhez hasonló lehet, csak 1987-ből. Már csak antikvár darabokat lehet kapni belőle, így duplán nagy kincs ez nekem.  Moly.hu-n 80%-os az értékelése, őszinte, közvetlen, rokonszenves.

 

Téged milyen könyv motivált mostanában? Ezek közül olvastad már valamelyiket?


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás