Emu tollából


„Ismerd meg élőhelyed és húzz ki a tablet elől a természetbe” program keretén belül hétvégén egy nem hétköznapi tudományos programban vettünk részt a Nemzeti Biodiverzitás-Monitorozó Rendszer Ürgemonitorozó Programjának éves felmérésének önkénteseként. Ez az egyáltalán nem megterhelő, önkéntes tudományos tevékenység – ugyan nem nélkülözhetetlen -, de óriási segítséget nyújt biológusainknak a hazai növényi és állati fajok állományfelmérésében. Így elkerülendő azok veszélyeztetett helyzetbe sodrását.

Ezekhez a hosszútávú, helyi vagy országos szintü felmérésekhez, megfigyelésekhez bárki csatlakozhat a Vadonleső programon keresztül. 

Arany János korában még kiöntötték az ürgéket. Kevesen tudják azonban, hogy 1982 óta védettséget élvez a hazai ürgeállomány. Az országos elterjedése nem összefüggő, amely az állatok számára alkalmas élőhelyek csökkenésével hozható összefüggésbe. Elszórt, néhány ezer egyedet számláló populációkat találunk szerte az országban. Mi az egykori Mátyásföldi Repülőtér területén található kevés, budapesti populációjának felmérésében vettünk részt. A szakmai felügyeletet, rögtönzött ismeretterjesztő órát dr. Katona Krisztián emlőskutató, a MATE Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék munkatársának köszönhettük. 

Az ő eligazítása alapján, javaslatai szerint kezdtük meg a Nemnövekedés 16. – Greenkubátor által szervezett ürgelyukszámlálását. 

Igen, ürgelyukat számolunk és abból sem mindegy melyiket. Mint megtudtuk dr. Katona Krisztiántól, az apró rágcsálók a téli álmuk idejére eldugaszolják az ürgevár lyukait. Ha tavasszal ilyen lyukat találunk, bizony az nem aktív. A klasszikus ürgelyuk szinte majdnem 90 fokban megy a talajban akár 1-1,5 méter mélyre. 

A röpke eligazítást követően elkezdtük a megadott terület átfésülését. Rögtön az elején találtam is egy lyukat. Nagyon megörültem, majd beszédbe elegyedtem. Sajnos kiderült, hogy az csak egy tücsök lyuk volt. A tücsöklyuk abban különbözik az ürgelyuktól, hogy az előbbibe az ember csak egy ujját tudja bedugni gyűszűnyi mélységig, míg az utóbbi 4-5 centiméter átmérőjű is lehet és az ember ujjai számára végtelenül mély. Kivéve, ha nincsen eldugítva. Másik egyértelmű különbség, hogy a tücsöklyuk előtti néhány négyzetcentiméteres területet a lakója megtisztítja. 

Így haladtunk lyukról lyukra közel két órán keresztül. A gyerek érdeklődve fürkészte a rétet és nagy örömmel kiáltott fel, mikor lyukat talált. Szerencsés kölyök. Én többször lyukra futottam. A természetbarátok lelkes kis csapata 250 db ürgelyuknak rögzítette a koordinátáit ezzel is elősegítve a honi elővilág megóvását.Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás