Csatóné Földes Andrea könyvtáros, biblioterapeuta írása


A biblioterápiás olvasókör 1. blogbejegyzése ITT, a 2. blogbejegyzés ITT olvasható.

Franz Kafka Oskar Pollakhoz írt levele az olvasás és önismeret kapcsolatát tárja fel:

„Azt hiszem, csak olyan könyveket szabad olvasnunk, amelyek mardosnak és furdalnak. Ha az olvasott könyv nem sóz egy jót a fejünkre, hogy ébredjünk, minek azt akkor egyáltalán kézbe venni? Hogy boldoggá tegyen miket, mint írod? Istenem, boldogok akkor is lehetnénk, ha nem volnának könyveink, és olyan könyveket, melyek ekképpen boldogítanak, végszükségben magunknak is írhatnánk. Szükségünk azonban épp olyan könyvekre van, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy szerencsétlenség, ami nagyon fáj, mint valakinek a halála, akit jobban szerettünk önmagunknál, vagy mintha kiűznének minket, minden embertől távol, a vadonba, mint egy öngyilkosság, olyan legyen a könyv, fejsze a bennünk befagyott tenger jegéhez.”

A biblioterápiáról elmondható, hogy egészségmegőrzést segítő eszköz azoknak, akik hajlandók más nézőpontból tekinteni önmagukra és önvizsgálatot tartani, valamint a hibás beidegződéseket újragondolni. A szöveggel végzett munka ön reflektív az egyéni olvasat a személyes üzenet kibontása majd a közös pontok megtalálása a cél. Ez miért fontos? Azért, mert amennyiben reflektíven érzelmektől mentesen az olvasott szövegen keresztül tekintünk, az életünkre megláthatjuk az elakadásainkat és a továbblépés lehetőségét. A reflektív gondolkodás arra bátorít, hogy töprengjünk, a tapasztalatainkon az olvasottak tükrében a beszélgetés által előhívhatja a megoldáshoz szükséges erőt és a csoport a társas támogatást is biztosítani tudja. A résztvevőnek teljes szabadsága van arra, milyen mélységig tárja fel önmagát a közösségben. A biblioterápiás csoporton nem végzünk műelemzés.

Lehetséges célok a csoportban:

 

Magyarországon Dr. Oláh Andor orvos alkalmazta a gyógyítás részeként először a biblioterápiát. Betegeinek könyveket adott, amit később megbeszéltek. Figyelmét a természetes gyógymódok iránti érdeklődése irányította a művészetek gyógyító, testi-lelki egészségmegtartó hatására.

A biblioterápiás csoporton való részvétel legfontosabb hozadéka az lehet, hogy képessé válunk olyan belátások megszerzésére, amelyek tükrében, belső erőforrásainkból építkezve, jövőnkre és problémáink megoldására nézve ki tudunk dolgozni egy cselekvési tervet és el tudunk indulni.


Felhasznált irodalom: Béres Judit:”Azért olvasok,hogy éljek” Pécs, Kronosz Kiadó 2017

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás